Nu știi cum să salvezi bugetul familiei până la salariu? Educă-te financiar

educate-financiar

Să gestionezi buget familial nu este o sarcină dificilă, însă cu siguranță neobișnuită. Când o faci eficient, apar noi oportunități: să plătești mai rapid niște datorii acumulate sau să economisești pentru o achiziție semnificativă fără să uiți de varianta unui credit. Haide să vedem cum să reducem cheltuielile din bugetul familiei folosind planificarea rațională a finanțelor.

Statistici moldave și cheltuieli lunare

Spre deosebire de europeni, moldovenii cheltuie lunar aproximativ 50 % din salariu pe produse alimentare, pe când întreținerea locuinței nu ajunge până la 20 % din salariul lunar. Ce se întâmplă cu cealaltă parte a bugetului familiei? De ce la sfârșit de lună rămâi fără bani și cum poți optimiza cheltuielile lunare?

De exemplu, când într-o familie apare un copil, prioritățile financiare se schimbă drastic. La început, aceste cheltuieli sunt firești: medici, mobilier special pentru o cameră a bebelușului și achiziționarea de lucruri necesare: cărucioare, pătuțuri, accesorii pentru îngrijire etc. Situația se poate complica îndată ce nevoile bebelușului se schimbă. Ce poți face atunci și de ce ideea unui credit rapid în Moldova nu-ți zâmbește la momentul actual?

Primii pași: testează

Pentru început, ar fi bine să găsești cea mai simplă cale de a-ți nota toate cheltuielile. Fie folosești o aplicație pe smartphone, fie ai un carnețel unde scrii tot ce ai cheltuit în ziua respectivă. După ce o vei face cel puțin o săptămână, vei vedea că principalele cheltuieli au fost produsele alimentare, sănătatea (dacă calculezi urgențele ce pot apărea) și divertismentul, la care probabil nu poți renunța atât de ușor.

Noi priorități: planificarea cheltuielilor

Începe să planifici bugetul pentru o lună înainte. Aici intră facturile, întreținerea locuinței, iarăși produsele alimentare pentru 30 de zile înainte. Calculează exact cât îți rămâne din salariu. Dacă ești în minus, regândește prețurile pentru toate acestea și economisește cât mai mult acolo unde este posibil să o faci. Pentru a reduce tentația de a cheltui banii, începe să utilizezi mai multe plicuri, de exemplu: „pentru mașină”, „pentru cadouri”, „pentru garderobă”, „pentru cheltuieli neprevăzute” (din acest plic se cheltuie mai des decât din celelalte), „pentru taxe și plăți lunare”. Vei vedea că această divizare va juca rolul său în economisirea surselor financiare ale familiei. Dacă nu îți va reuși, mereu poți aplica la un credit rapid online fără acte.

Modalități de a-ți optimiza bugetul familiei

De regulă, alimentele devin principala sursă de irosire a banilor. Poate că ar fi mai bine să întocmești o listă cu produsele necesare și să cumperi săptămânal în supermarket decât să faci cumpărături în fiecare zi într-un magazin de lângă tine, unde aceleași mărfuri sunt adesea mai scumpe. Unii experți recomandă să fotografiezi frigiderul înainte de a merge la magazin, astfel încât să nu cumperi brusc prea mult.

Pornește un „fond de rezervă”. Iată câteva sfaturi cum o poți face:

  • în primul rând, pune în pușculiță (fie bani gheață, fie într-un cont bancar) o parte din salariu. Suma poate varia de la 10 % la 20 % din venitul total;
  • începe cu propriul confort și crește treptat acest procent;

  • întocmește un plan pentru cheltuieli atât lunare, cât și anuale. Amintește-ți și numără totul, de la produse la plățile online. Acest lucru te va ajuta să înțelegi câți bani sunt cheltuiți de obicei pentru fiecare membru al familiei și la ce puteți economisi împreună;
  • nu uita de cheltuielile pentru divertisment. Acestea sunt o parte importantă a cheltuielilor bugetului familiei, care în niciun caz nu trebuie neglijate. În caz contrar, viața ar fi plictisitoare. Totuși, ele pot fi optimizate!

Pentru a te ajuta în gestionarea bugetului tău, Kreddy este aici să-ți ofere credite în Chișinău fără comisioane ascunse și la cea mai avantajoasă dobândă. Fiind o companie de creditare transparentă, aceasta are grijă de clienții săi și îi îndeamnă să-și asigure bugetul cu produse financiare calitative și servicii profesioniste de microfinanțare.

Vrei să-ți salvezi bugetul familiei? Contactează echipa acum la 078 18 88 18 sau vino pe adresa din Chișinău, bd. Moscova 1/2, lângă McDonald’s și în Bălți pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt 76A (Centrul Comercial BASM) și setează-ți bugetul pentru câteva luni înainte.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente