(foto) Tesla a brevetat două noi tipuri de ștergătoare de parbriz. Unul dintre ele s-ar putea folosi pe Cybertruck

Compania americană Tesla a brevetat două noi tipuri de ștergătoare de parbriz. Acestea sunt interesante prin faptul că nu dispun de braţe tradiţionale acţionate automat şi intermitent, de genul celor folosite pe zeci de milioane de maşini, până în prezent, după conceptul introdus în secolul XX.

New 2021 Tesla Cybertruck electric pickup 0

Primul este un sistem de curățare cu elemente laser, care va înlocui ștergătoarele obișnuite. În plus, cu acesta se vor putea curăţa de murdărie şi alte suprafeţe precum panouri fotovoltaice pe acoperiş sau camere video externe.

Tehnologia a fost numită „curăţare cu laser pulsat”. Potrivit producătorului, aceasta va fi capabilă să recunoască în mod automat orice murdărie și să o elimine instantaneu fără nicio implicare umană. Mai multe detalii despre principiul funcţionării sistemului poţi vedea în documentele brevetului.

Printre rânduri se menţionează că un aparat de curățare de acest gen poate fi instalat ca dispozitiv modular într-un vehicul și poate oferi un mijloc contactless pentru curățarea diferitelor articole din sticlă, de exemplu parbrize, lentile pentru camera din vehicul, geamuri laterale, oglinzi retrovizoare și altele asemenea. Aparatul de curățare oferă o soluție rapidă, robustă și fără substanțe chimice pentru curățarea diferitelor articole din sticlă din vehicule și instalații fotovoltaice solare. Soluția poate fi integrată cu alte soluții de curățare care utilizează ștergătoare, apă, spray-uri cu aer sau soluții chimice pentru curățarea articolelor din sticlă.

Aparatul de curățare poate include un circuit de detectare a resturilor care poate fi configurat pentru a detecta automat resturile acumulate pe diferite regiuni localizate ale unui articol de sticlă instalat pe/într-un vehicul. O astfel de detectare a resturilor poate fi realizată prin tehnici de prelucrare a imaginilor care pot utiliza diferiți senzori de imagine instalați în interiorul și în exteriorul vehiculului. Pe lângă detectare, poziția, conținutul și forma resturilor pot fi identificate pentru a facilita calibrarea anumitor parametri pe care un ansamblu optic al fasciculului îi poate utiliza pentru a iradia adaptiv o regiune de pe sticlă de către fasciculul laser la o rată de puls calibrată.

Nivelul de expunere al fasciculului laser poate fi controlat în continuare, astfel încât fasciculul laser care este pulsat la o viteză calibrată, pătrunde în mod avantajos o adâncime care este mai mică decât grosimea articolului de sticlă. Un astfel de control al nivelului de expunere cauzat de fasciculul laser pulsat poate atenua riscul de deteriorare a diferitelor componente ale vehiculului. Utilizarea unui singur aparat de curățare bazat pe formarea adaptivă a fasciculului laser și calibrarea adaptivă a parametrilor poate asigura o posibilitate minimă de penetrare a fasciculului laser pulsat și poate afecta numai o regiune prevăzută a articolului din sticlă pe care s-a acumulat murdărie. În plus, posibilitatea de penetrare poate fi redusă și mai mult pe baza aplicării selective a acoperirilor sau straturilor de protecție pe anumite articole din sticlă. De exemplu, un strat protector sau un strat de oxid de staniu sau alte materiale de pe parbrize pot fi aplicate pentru a absorbi sau reflecta fasciculul laser pulsat dincolo de o anumită grosime a articolelor de sticlă.

Al doilea tip de ştergător de parbriz este cel care s-ar putea folosi pe modelul Cybertruck de serie. Invenția este numită în presa occidentală de specialitate o revoluție în domeniul ștergătoarelor auto.

Mecanismul folosit include doar un ştergător, unul care face o mișcare paralelă-plată pe întreaga suprafață a parbrizului, iar de mişcare nu răspunde vreun motor electric mecanic cu un rotor rotativ. Ştergătorul se deplasează de-a lungul unor ghidaje de la baza parbrizului prin intermediul unui efect de „levitație magnetică”: o tehnologie similară este folosită pentru trenurile de mare viteză care circulă pe o aşa-numită pernă magnetică (Maglev). În repaus, mecanismul permite retractarea ştergătorului la baza parbrizului.

Noul ștergător are mai multe avantaje în același timp. Printre ele se numără: absenţa pieselor de frecare (adică a unora care se uzează în timp), o viteză mare de mişcare pe sticlă și absența aproape completă a zonelor necurățate de pe suprafaţa de sticlă. În plus, unitatea de propulsie electromagnetică a acestei singure „perii” este mai eficientă decât motoarele electrice compacte folosite în mod standard, ceea ce este, de asemenea, important pentru mașinile alimentate cu electricitate din baterii.

La momentul actual Tesla nu a arătat vreo mostră a unui astfel de ștergător. Nu se exclude că îl vom vedea pe modelul de serie Tesla Cybertruck, care are un parbriz aproape plat, deşi există şi cealaltă parte a monedei – posibilitatea să nu fie folosit niciodată conceptul, chiar dacă a fost brevetat.

Mai multe detalii despre principiul funcţionării sistemului poţi vedea în documentele brevetului.

Cmentariile sunt închise

https://jdih.sumbawakab.go.id/ https://perpus.pn-wates.go.id/ https://si-asik.tubaba.go.id/assets/kygacor/ https://surat.sumbawakab.go.id/upload/