/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 783: Explozii, ajutor UE și pericol atomic. Zelenski: „Teroarea trebuie învinsă complet și peste tot”

/VIDEO/ Cu marcaje în clasă și pe holuri. Instituțiile de învățământ pregătesc condiții sigure pentru elevii din țară

missing
26 august 2020, ora 20:18

Un altfel de început de an școlar. În context pandemic, instituțiile de învățământ au început pregătirile pentru crearea condițiilor sigure de desfășurare a lecțiilor în clase. Holurile au fost marcate cu indicatoare, dezinfectanții au devenit un accesoriu pentru fiecare clasă, iar băncile au fost amenajate, astfel încât să se păstreze distanța dintre elevi. Totuși, nu toate școlile au reușit să pună în aplicare instrucțiunile stabilite de către autorități. Dar, responsabilii dau asigurări că, până la 1 septembrie, totul va fi pregătit.

Gimnaziul nr. 31 din Capitală este pregătit, pentru a primi elevii la lecții. Toate detaliile au fost puse la punct, astfel încât să se respecte toate măsurile de sănătate.

ANNA GURULEA, DIRECTOARE, GIMNAZIUL NR. 31: „Marcarea sălilor de clasă, holuri și terminând cu reparațiile. Fiecare auditoriu este dotat cu dezinfectant, săpun lichid, coș pentru a fi aruncate măștile care au fost folosite, de unică folosință”.

Fiindcă gimnaziul a optat pentru modelul doi de studiu, adică lecții desfășurate în două schimburi, administrația a decis să marcheze băncile cu două culori. Astfel că, elevii din schimbul doi nu vor avea voie să stea pe locul unde a stat un copil din schimbul întâi și invers. Mai mult, în clasele gimnaziale, fiecare elev va avea locul său, care va corespunde cu numărul din catalog.

„Copilul când vine, va memora culoarea galbenă că este a lui, locul lui și copilul cu culoarea verde nu are dreptul să se așeze pe culoarea galbenă. -Deci culoarea galbenă e schimbul întâi? – Da, și culoarea verde schimbul doi”.

Și școlile din localitățile rurale se pregătesc activ, pentru începutul noului an școlar. De exemplu, la gimnaziul din Hrușova, holurile sunt deja marcate, dezinfectanții pregătiți, iar regulile de comportament pe timp de pandemie – agățate pe toate ușile instituției.

SILVIA ȘENDREA, DIRECTOARE, GIMNAZIUL DIN HRUȘOVA: „La etajul întâi își vor face studiile ciclul primar, iar la etajul doi- ciclul gimnazial. Deci ei intră pe uși separate, nu vor contacta gimnaziul cu liceul”.

Pentru că numărul de elevi nu este mare, instituția va activa în regim obișnuit. Doar că elevii vor sta câte unul în bancă, pentru a păstra distanța socială.

SILVIA ȘENDREA, DIRECTOARE, GIMNAZIUL DIN HRUȘOVA: „Trebuie să luăm măsuri de precauție, pentru că cum mă iubesc pe mine, trebuie să iubesc și copii și colectivul pe care îl duc în față”.

Am găsit, însă, și instituții care nu au reușit să aplice marcajele necesare pe timp de pandemie. Administrația spune că, până la 1 septembrie, toate instrucțiunile ministerului vor fi implementate.

MIHAELA SLOVINEANU, DIRECTOR-ADJUNCT, L.T. „SPIRU HARET”: „Vom delimita spațiile și băncile, unde va fi posibil ca copiii să se așeze și în care nu, pe coridoare vor fi marcaje de orientare a direcției de mers, pe scări la fel. Pe la intrarea din față se va intra, nu se va putea ieși, iar ieșirea va fi pe la intrarea din spate”.

În schimb, la intrarea în liceu a fost instalat un termoscanner, pentru detectarea temperaturii de la distanță. Responsabilii, care verifică instituțiile de învățământ, înainte de a fi redeschise, nu au fost de găsit la telefon.

REPORTERĂ: NICOLETA DODON

OPERATOR: TUDOR BIGU

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram