Uniunea Europeană cere Rusiei o anchetă „transparentă şi independentă” în cazul otrăvirii lui Aleksei Navalnîi

Şeful diplomaţiei europene Josep Borrell a solicitat luni autorităţilor ruse o „anchetă independentă şi transparentă privind otrăvirea” opozantului rus Aleksei Navalnîi.

Foto: Francois Badias / AP

„Rezultatele testelor preliminare ale medicilor de la spitalul Charité - Universitätsmedizin din Berlin indică faptul că liderul de opoziție rus Aleksei Navalnîi a fost otrăvit în timpul șederii sale în Siberia. Suntem recunoscători personalului Charité - Universitätsmedizin Berlin pentru tratamentul acordat domnului Navalnîi și îi dorim o recuperare rapidă și completă”, susţine Borrell într-un comunicat de presă al Serviciului European de Acțiune Externă.

„Uniunea Europeană condamnă cu fermitate ceea ce pare a fi o tentativă asupra vieții domnului Navalnîi. Este imperativ ca autorităţile ruse să lanseze fără o anchetă independentă şi transparentă asupra otrăvirii domnului Navalnîi. Poporul rus şi comunitatea internaţională solicită să se facă lumină asupra otrăvirii domnului Navalnîi. Cei responsabili trebuie să dea socoteală”, a adăugat înaltul oficial european.

Clinica Charite din Berlin, care îl tratează pe politicianul grav bolnav Aleksei Navalnîi, a anunțat luni într-un comunicat că rezultatele studiilor clinice indică faptul că opozantul rus a fost otrăvit . cu o substanță din grupul de inhibitori ai colinesterazei.

La scurt timp după anunțul spitalului, Angela Merkel a cerut administraţiei de la Moscova să investigheze presupusa otrăvire a politicianului rus Aleksei Navalnîi și să-i tragă la răspundere pe cei vinovați.


Pub