Precizările viceprimarului Chironda cu privire la demolarea Cinematografului Gaudeamus

Timp de două zile, mai mulți muncitori au fost surprinși pe șantierul Cinematografului Gaudeamus. Aceștia ar fi continuat demolarea lui în noaptea de duminică, iar astăzi, pe rețelele de socializare au apărut noi imagini de la fața locului. Viceprimarul Victor Chironda, după acțiunile de astăzi, a venit cu niște precizări pe rețelele de socializare. Acesta anunță că pe 31 august urmează a fi convocată de urgență ședința CMC la care să fie anulată o decizie anterioară a municipalității.

Foto: facebook/OcuppyGuguta

Chironda scrie că „soarta acestui cinematograf a fost decisă atunci când Ministerul Culturii a permis vânzarea acestui obiectiv către o companie privată (2004), iar Primăria și Consiliul municipal au vândut aceleiași companii terenul de sub clădire (2014), apoi a eliberat Autorizația de desființare a cinematografului (2018). Toate încercările ulterioare ale primăriei de anulare a acelei autorizații s-au soldat cu deciziei Curții Supreme din 29 iulie 2020, care recunoaște expres dreptul proprietarului de a-și demola clădirea, în baza autorizației din 2018”. Viceprimarul spune că să fie reconstruit sau să fie valorificat cinematograful este imposibil, deoarece proprietarul are tot dreptul să dispună de bunul său imobil, iar obiectul a fost deja demolat în proporție de 70%.

Acesta susține că autorizația a expirat, iar proprietarul trebuie să depună la primărie o nouă cerere de eliberare a Autorizației de desființare, și în baza ei să finalizeze demolarea clădirii.

„Problema este că în acești doi ani de judecată, valabilitatea autorizației a expirat, iar conform legii 160 din 22.07.2010 (art.10.6) privind reglementarea prin autorizare a activității de întreprinzător, termenul de valabilitate a actului permisiv nu se prelungește pe perioada de suspendare a valabilității lui. Iată de ce Primăria Chișinău consideră că lucrările de demolare făcute ieri și azi sunt ilegale. Pentru că sunt neautorizate. Din acest motiv am stopat de câteva ori lucrările și am scris plângere la poliție pentru demolare neautorizată. Acum proprietarul trebuie să depună la primărie o nouă cerere de eliberare a Autorizației de desființare, și în baza ei să finalizeze demolarea clădirii. Astăzi proprietarul companiei mi-a promis personal că ei nu vor face demolări pînă nu vor avea o nouă autorizație de desființare”, scrie Chironda.

Potrivit viceprimarului, în locul cinematografului, proprietarul planifică să construiască o clădire de peste 15 nivele, cu destinație comercială și locativă.

„Nu voi descrie aici potențialul impact negativ al acestei construcții asupra zonei, de la presiunea pe rețele pînă la imaginea și skyline-ul zonei. Dar e ușor de prevăzut că orașul se va alege cu încă o problemă urbanistică majoră”, a mai adăugat acesta.

În final a notat că se pregătește un proiect de decizie pentru CMC prin care să fie anulată decizia CMC nr. 9/21 din 16 ianuarie 2019 și reglementările zonei să revină la codul inițial ”C3”, astfel proprietarul terenului nu va putea solicita certificat de urbanism și autorizație pentru un bloc cu apartamente ci va putea construi doar ceea ce se încadrează în prevederile zonei ”C3”.

„De asemenea, vom negocia cu proprietarul să renunțe la proiectul de edificare a unui zgirie-nori și să valorifice acest spațiu prin construcția unui centru cultural sau expozitional și amenajarea parcului adiacent”, a conchis acesta.

Lucrările de demolare a cinematografului Gaudeamus au continuat în această dimineață. Momentul a fost surprins și publicat pe rețelele de socializare de membrii comunității Ocuppy Guguță.

Amintim că ieri dimineață, în cadrul ședinței operative primarul a raportat că duminică noapte a fost adusă tehnică de demolare.

Totodată, în după amiaza zilei de ieri lucrările de demolare a fostului Cinematograf Gaudeamus au fost stopate de către municipalitate și urmează să fie întocmit proces verbal în legătură cu efectuarea lucrărilor de demolare fără autorizație de desființare, a limitării accesului și gunoiului în spațiul public.

Cinematograful a început să fie demolat pe data de 4 iunie 2018. În 2016 Primăria municipiului Chișinău a aprobat demolarea cinematografului Gaudeamus, pe atunci, edil al capitalei era liberalul Dorin Chirtoacă. În locul cinematografului urma să apară două blocuri de 15 etaje, unde la primele etaje ale complexului locativ să fie câteva săli de cinematograf, inclusiv spaţii comerciale, oficii şi alte obiective de utilitate publică.


Pub