Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Ce le spunea în…

DOC Ce le spunea în februarie Alexandr Stoianoglo magistraților Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana despre presiunile din partea procurorilor: Aceste practici au fost stopate, nefiind tolerate în continuare

În februarie, Procurorul General, Alexandr Stoianoglo promitea magistraților Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana că nu va mai tolera intentarea unor procese penale în privința magistraților care „denotă existența unor practici defectuoase” în „activitatea procurorilor din cadrul Procuraturii Anticorupție”.

Este vorba despre răspunsul oficial pe care Procurorul General l-a transmis magistraților Judecătoriei Ciocana care s-au plâns anterior, de asemenea printr-o scrisoare oficială, despre presiunile la care sunt și au fost supuși de procurorii anticorupție. Judecătorii spuneau că acuzatorii de stat deschideau procese penale pe anumite cauze care nu trebuiau să treacă prin Consiliul Suprem al Magistraturii și care foloseau ca instrument de presiune pentru ca magistrații să accepte toate solicitările procurorilor.

Într-un răspuns pe 3 pagini, proaspătul procuror general făcea o analiză a celor 62 de procese penale pe care le-a examinat și care au fost deschise pe numele unor magistrați. Potrivit unor concluzii, 2 cauze generatoare a numărului mari de procese: sesizarile deputaților privind averile magistratorilor și cele inițiate în baza rapoartelor de autosesizare a procurorilor anticorupție „ce se referăla pretinse acțiuni ilegale ale judecătorilor, manifestate prin pronunțarea unei sentințe, decizii, încheieri sau hotărîri contrar legii, adică conform semnelor constitutive ale componenței de infracțiune prevăzută de art. 307 al Codului Penal”, se scria în răspunsul lui Stoanoglo oferit magistraților.

Jumătate de an mai târziu, procurorii anticorupție descind la aceeași judecătorie în cadrul unui proces penal deschis pe numele vicepreședintelui instanței, Ghenadie Pavliuc. Membrii organelor de forță au preluat înregistrările video de pe holurile instanței din data de 14 august. Mai multe detalii despre acest proces, reprezentanții procuraturii nu au oferit.

În schimb, Ghenadie Pavliuc a declarat pentru Ziarul de Gardă că „e o metodă veche de care procurorii nu pot scăpa și, contrar promisiunilor procurorului general cu privire la reformare, una-două și merg la ridicare, la cercetare, fără a intra în esență”. Pavliuc spune că acțiunile acuzatorilor de stat vin după reacția instanței la declarațiile anterioare ale procurorului general, Alexandr Stoianoglo care îi acuza de faptul căInstanțele de fond și cea de apel nu au ținut cont nici de gravitatea infracțiunilor incriminate, nici de rezonanța socială a cazului, nici de circumstanțele care ar putea determina persoanele să împiedice urmărirea penală și posibilitatea eschivării lor de răspundere penală”.

Reprezentanții procuraturii spun însă că nu s-a schimbat nimic în această perioadă și dacă vor avea ceva suplimentar de spus, opinia publică va fi informată.