25 august 2020. COVID-19, PE SCURT: 15 decese în ultimele 24 de ore. Alte 530 cazuri noi

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în Moldova.

Îți prezentăm știrile succint și compact, astfel încât să fii corect informat, dar și liniștit.

Alte 530 cazuri noi de infectare cu COVID-19

Din numărul total de cazuri, 5 cazuri sunt de import (Germania-3, Bulgaria-1, Turcia-1).

Bilanțul persoanelor infectate cu noul Coronavirus a ajuns la 34 358 cazuri. Total teste efectuate – 2685.

Din numărul total de cazuri, 29 sunt lucrători medicali: medici-13, asistenți medicali- 14, personal auxiliar-2.

Starea de sănătate a persoanelor infectate:

549– stare gravă, dintre care

32 pacienți sunt conectați la aparate de respirație asistată

1426 – stare de gravitate medie.

Alte 299 persoane au fost tratate și externate. În total, 23 869 persoane au fost tratate de COVID-19.

Au decedat alte 15 persoane. Numărul persoanelor decedate a ajuns la 960.

„Mi-au dat pastile pentru paraziți intestinali” – un pacient vorbește despre cum este tratat de COVID-19 în regiunea transnistreană

Centrul pentru Studiere a consecințelor conflictului transnistrean a publicat mărturia unui pacient, locuitor al regiunii transnistrene, care este spitalizat în Slobozia. „Sunt în spitalul din Slobozia a 11 zi. Nu sunt tratată. Mi-au dat două zile Diazolin pentru alergie. Am dat a doua oară testul și a ieșit pozitiv. M-am revoltat de ce nu mă tratează. Mi-au prescris pastile pentru paraziți intestinali. Oare acesta este tratament? […] Analizele sunt colectate în condiții foarte proaste, în coridor”, menționează pacientul din regiunea transnistreană.

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=999178263865208&id=234271040355938

20 de cazuri active de COVID-19 în penitenciare

În cadrul sistemului penitenciar sunt înregistrate în rândul persoanelor private de libertate 20 cazuri active de COVID-19 și 14 cazuri aflate la etapa de recuperare.

Ei au fost transferați în Secția boli infecțioase a Penitenciarului nr.16 – Pruncul unde urmează tratament, în regim de izolare și administrat conform protocolului clinic național, dintre acestea 19 cazuri prezintă forme ușoare ale bolii si 1 caz de gravitate medie.

În perioada 11 martie – 25 august 2020 au fost înregistrate 68 cazuri cu infecția SarsCov-2 în rândul personalului penitenciar și 34 de cazuri COVID-19 în rândul persoanelor private de libertate. Dintre ele 18 au fost în Penitenciarul nr.13-Chișinău, 15 din Penitenciarul nr.17-Rezina și o persoană care a fost transferată din Ucraina. În perioada nominalizată în sistemul penitenciare nu a fost înregistrat nici un deces cauzat de infecția Covid-19.

În instituțiile de învățământ din Chișinău a început o campanie de prevenție împotriva COVID-19

Primăria municipiului Chișinău, cu suportul Organizației Mondiale a Sănătății şi Biroului de Cooperare al Elveției, a tipărit peste 96 de mii de infografice, care vor fi distribuite în cele 166 de grădinițe din capitală.

Astfel, directorii, metodiștii, personalul auxiliar şi părinții vor primi informații despre acțiunile, responsabilitățile şi măsurile care necesită a fi luate în contextul relansării procesului educațional.

Totodată, în contextul redeschiderii grădinițelor, Direcţia generală educaţie, tineret şi sport și Direcţia generală asistenţă socială și sănătate, au instruit angajații grădinițelor pentru implementarea prevederilor ordinului DGETS „Cu privire la organizarea instruirilor on-line pentru asistenții medicali din IET”. La instruiri au participat 146 de asistenți medicali și 162 de directori.

Ion Chicu a declarat ieri: „Decizia redeschiderii instituțiilor școlare revine fondatorilor, iar cele care nu vor fi pregătite, nu vor primi autorizație de funcționare“.

Consilierul Primului Ministru, în reanimare cu COVID-19

Consilierul Primului Ministru, Nicolae Rădița, se află de 26 de zile în spital cu COVID-19. Într-o postare pe Facebook, acesta anunță că a fost în comă și astăzi este, în continuare, în reanimare.

https://www.facebook.com/nicolae.radita.9/posts/3581057341904694

O femeie a fost obligată să coboare din troleibuz, pentru că nu purta mască

Duminică, 23 august, o femeie a fost obligată să coboare din troleibuzul 4, pentru că nu purta mască. La solicitarea călătorilor, femeia a refuzat să își pună masca, respectiv a fost solicitată intervenția poliției.

https://www.facebook.com/chisinau.fail/videos/737912403709617

Femeia nu voia să-și pună masca, afirmând că „este sănătoasă”. Ea a fost dusă la Inspectoratul de Poliție Centru și în prezent, încă se documentează cazul.


Abonează-te la newsletter-ul nostru lunar AICI și primește cele mai bune materiale. De asemenea, poți să ne dai follow pe Instagram sau Telegram.

  


Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.