06:43:19 25.04.2024
Stiri

TRAGEDIE peste Prut: Doi fraţi au murit după ce au mâncat struguri stropiţi cu insecticid. Avertismentul medicilor: „Orice produs vegetal care se consumă trebuie foarte bine spălat”

Actualitate 25.08.2020 13:39 Vizualizări1101 Autor: Ziarul National
TRAGEDIE peste Prut: Doi fraţi au murit după ce au mâncat struguri stropiţi cu insecticid. Avertismentul medicilor: „Orice produs vegetal care se consumă trebuie foarte bine spălat”


O cumplită tragedie a avut loc sâmbătă în județul Iași, unde doi frați au murit la scurt timp după ce ar fi mâncat struguri din propria curte stropiţi cu insecticid. Tragedia s-a petrecut în comuna Coarnele Caprei, după ce copiii în vârstă de un an și jumătate, respectiv trei ani, ar fi mâncat struguri din curte în ziua de vineri. Sâmbătă, la doar 24 de ore, copiii s-au simţit rău, iar mama a sunat imediat la 112. Mezinul s-a stins acasă, iar cel mare la spital unde a fost transportat cu un elicopter.

Diana Cimpoeşu, coordonator şef UPU-SMURD Iaşi, a oferit detalii pentru B1.RO despre intervenția dramatică. Din păcate, pentru ambii frați, medicii nu au putut face nimic. Observația celor două decese este de intoxicație cu substanță necunoscută, urmând ca legiștii să stabilească cauza exactă a deceselor.

„A fost apelat 112, SMURD Iași pentru doi copii în stare gravă la Coarnele Caprei. S-a deplasat acolo un echipaj al elicopterului SMURD. A fost găsit un copil de un an și jumătate în stop cardiorespirator. S-a efectuat o resuscitare avansată aproape o oră. Din păcate nu a răspuns și s-a declarat decesul. Cel de-al doilea copil, fratele de trei ani, era și el în stare gravă. S-a început tratamentul și a fost adus la Iași la UPU a Spitalului de Pediatrie Sfânta Maria. Observația fiind de intoxicație cu substanță necunoscută. S-a cules din anamneză informația că acești copii mâncase niște fructe, posibil nespălate. Prognosticul pentru acest copil era de la preluare unul rezervat și starea lui foarte gravă”, a precizat Diana Cimpoieșu.

În ceea ce privește tipul de insecticid care ar fi condus la decesul copiiilor, se bănuiește că ar fi vorba despre organofosforat, un insecticid intens folosit în agricultură.

„Dacă pe fructe sau legume există substanțe de tip insecticid, unele dintre acestea sunt interzise pentru oameni. Uneori se folosesc substanțe din surse neautorizate cu care se stropesc legumele. Aici s-a bănuit că ar putea fi vorba despre un insecticid de tipul organofosforat. Există și alte tipuri de insecticide. În acest caz medicina legală va stabili despre ce este vorba. Fructele și legumele nespălate pot avea și contaminări cu bacterii sau cu secreții, mai ales că suntem într-un an în care există riscul de infecții COVID-19. Astfel încât orice produs vegetal care se consumă trebuie foarte bine spălat”, a mai precizat Diana Cimpoieșu.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md