22:50:58 23.04.2024
Stiri

Pacienții cu forme ușoare și medii de COVID – 19 NU vor mai fi testați la ieșirea din spital, iar cei externați sau excluși din tratamentul la domiciliu nu vor sta în autoizolare 14 zile. NOILE prevederi ale Protocolului COVID – 19

Actualitate 25.08.2020 17:33 Vizualizări2087 Autor: Ziarul National
Pacienții cu forme ușoare și medii de COVID – 19 NU vor mai fi testați la ieșirea din spital, iar cei externați sau excluși din tratamentul la domiciliu nu vor sta în autoizolare 14 zile. NOILE prevederi ale Protocolului COVID – 19


Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) a dat publicității noile prevederi ale Protocolului provizoriu COVID – 19, care au fost adoptate în conformitate cu noile recomandări ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) și rezultatele studiilor la nivel internațional.

Potrivit acestor prevederi, pacienții externați sau excluși din tratament la domiciliu nu vor mai sta în autoizolare pentru o perioadă de 14 zile. Evidențele internaționale ale OMS și Centrului European pentru Prevenire și Control al Bolilor arată că pacienții, după suportarea infecției COVID-19, nu sunt contagioși și nu prezintă pericol epidemiologic după 10 zile de boală.

Totodată, externarea sau excluderea din tratamentul la domiciliu a asimptomaticilor se va realiza peste 10 zile de la efectuarea testului pozitiv, fără testare repetată pentru confirmare negativă. După aceasta autoizolarea nu va mai fi necesară.

Regulile noi mai prevăd că externarea persoanelor confirmate cu COVID-19 cu forme ușoare și medii se va realiza cel puțin peste 10 zile de la apariția simptomelor și adițional 3 zile fără simptome, fără a fi testate la externare. Similar se va proceda și în cazul persoanelor confirmate cu COVID-19, cu forme ușoare ale bolii, aflate în tratament la domiciliu. După aceasta, autoizolarea nu va mai fi necesară.

Testarea la externare se va efectua doar pentru următoarele categorii de pacienți:

-adulții internați cu forme grave COVID-19;

-copiii internați cu pneumonii confirmate și forme severe de boală;

-copiii cu vârsta mai mică de 7 ani.

În cazul persistenței semnelor post-COVID după externare, pacientul poate continua tratamentul de recuperare la domiciliu sub supravegherea medicului de familie, fără a sta în izolare.

Suplimentar vor fi supuse testării obligatorii la virusul COVID-19 următoarele categorii de persoane (fără semne sugestive COVID-19):

-pacienții cu diagnostic oncologic confirmat, pentru cure de radioterapie, chimioterapie sau intervenții chirurgicale, cu maxim 48 ore înainte de internare;

-pacienții cu boli de sistem și autoimune, care administrează preparate imunosupresoare, cu maxim 48 ore înainte de internare;

-pacienții HIV/SIDA și cu tuberculoză, cu maxim 48 ore înainte de internare;

-pacienții cu pneumonie și SARI fără altă etiologie (ex. gripală) de toate vârstele.

-pacienții înainte de procedura de transplant (în cadrul spitalului).

De asemenea, au fost extinse categoriile de pacienții care pot fi plasați în tratament la domiciliu cu forme ușoare de COVID-19, fără patologii concomitente și care dispun de condiții de autoizolare la domiciliu:

-persoane cu vârsta ≤ 65 ani;

-copii mai mari de 7 ani.

MSMPS mai informează că preparatele Lopinavir/Ritonavir, Hydroxychloroquinum și Interferon au fost excluse din schemele clinice aprobate în multe țări din cauza ineficienței terapeutice. Astfel, Comisiile de specialitate au recomandat excluderea preparatelor Lopinavir/Ritonavir, Hydroxychloroquinum și Interferon din următoarea ediție a Protocolului provizoriu de tratament a infecției COVID-l9.

Determinarea anticorpilor anti-SARS-CoV-2 IgM și IgG prin metoda Elisa este indicată în cazurile de efectuare a studiilor, mai arată sursa citată.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md