Suprataxele, mai presus de lege. Primarul socialist Ion Ceban se declară învins de mirosul infect din Chișinău   

Ilie Gulca
25/08/2020

După ce a lansat amenințări la adresa funcționarilor vinovați pentru mirosul infect din municipiul Chișinău, primarul general Ion Ceban explică, pe blogul său, schema care face neputincioasă administrația Capitalei în fața sistemului creat de Apă-Canal Chișinău.  

„În loc să depunem tot efortul ca agenții economici să nu mai deverseze apele uzate în canalizarea publică, noi îi taxăm dublu, dar în oraș poate să pută. Toți agenții economici nu sunt motivați să își creeze individual stații de preepurare. Ei continuă să își deverseze apele uzate cu o concentrație mare de poluanți în canalizarea publică. Iată anume aceste ape, grăsimi adunate și deversate în canalizarea publică, ajungând în bazinele de aerare ale Stației de epurare, emană acest miros neplăcut”, a explicat edilul.

Reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice din Moldova (CIJM) au dezvăluit, în cadrul unei investigații, cauzele mirosului infect din Chișinău. Întreprinderile din Chișinău preferă să plătească SA Apă-Canal Chișinău suprataxe pentru apa poluată, pe care o varsă în canalizare decât să-și instaleze stații de preepurareze. În consecință, acest fapt duce inevitabil la miros infect și, inevitabil, la ieșirea din funcțiune a stației de epurare.

„Mulți agenți economici refuză să își instaleze stații de preepurare, invocând faptul că au încheiate contracte cu SA Apă-Canal. La rândul său, Apă-Canal trebuie să epureze apele reziduale și să le dea în receptorul natural epurate”, a declarat Lilian Munteanu, șeful Inspecției pentru Protecția Mediului Chișinău.

„Apă-Canal este obligată să rezilieze contractul cu agentul economic X, să ne informeze că sunt depășiri la anumiți agenți economici, pentru care îi obligă să plătească suplimentar”, a adăugat Munteanu, subliniind că legislația moldovenească nu le permite ecologiștilor să efectueze verificări inopinate și nici măcar laborator nu au. 

Stația de epurare a Apă-Canal Chișinău s-a aflat în proces de modernizare din toamna anului trecut și a lucrat la capacitate redusă până în aprilie 2020. 

Din cauza preferinței administrației SA Apă-Canal Chișinău de a aplica suprataxe agenților economici, Gura Bâcului este cel mai poluat punct pe Nistru, principala sursă de apă potabilă a Republicii Moldova.   

Ilie Gulca
25/08/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii