Coronavirus// Ministerul Sănătății actualizează criteriile de externare a pacienților: după 10 zile de la infectare, pacientul nu poate transmite infecția

Irina Odobescu
25/08/2020
Foto: MSMPS via Facebook

Reprezentanții Ministerului Sănătății au declarat marți într-un briefing de presă că, după 10 zile de la testarea repetată de Coronavirus, pacientul nu mai prezintă pericol pentru persoanele din jur, deoarece virusul nu mai este viu, respectiv, marți, au fost actualizate criteriile de externare a pacienților. 

La depistarea ARN-ului viral nu neapărat este vorba despre un virus viu, posibil este un virus mort care nu se transmite de la o persoană la alta. Persoanele infectate, nu mai prezintă pericol pentru oamenii din jur, pentru că la a noua zi virusul nu e viabil pe medii de cultură. Reieșind din dovezile internaționale au fost actualizate criteriile de externare/ excludere de la tratamentul de la domiciliu, susțin reprezentanții Ministerului Sănătății. 

Vor fi externate persoanele asimptomatice, care vor fi excluse din autoizolare, după 10 zile de la testare pozitivă la COVID-19, fără testarea de control.

„Persoanele care prezintă semnele clinice, dar sunt cu forme ușoare și medii vor fi externate, după 13 zile de la apariția semnelor, fără efectuarea testului de control”, a precizat Angela Paraschiv, președintele Comisiei de specialitate în epidemiologie. 

Autoritățile au precizat că pacienții care au simptome mai mult de 14 zile, elimină infecția și contagiozitatea lor este mai îndelungată. Persoanele respective vor fi externate după dispariția semnelor clinice. Se menține testarea la externare doar pentru adulții internați cu forme grave, toți copiii internați cu pneumonii confirmate și forme severe și cu vârsta mai mică de 7 ani.

Criterii actualizate incluse în Protocolul Clinic Național vor fi postate pe pagina Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. 

Irina Odobescu
25/08/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii