‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 1 mai, 2024
15.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticolePrecipitațiile care au căzut sunt nesemnificative. Vezi prognozele meteorologilor pentru următoarele zile

Precipitațiile care au căzut sunt nesemnificative. Vezi prognozele meteorologilor pentru următoarele zile

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Precipitațiile care au căzut de ieri și până astăzi pe întreg teritoriul țării sunt nesemnificative. În unele zone ale țării au căzut doar câțiva stropi de ploaie. În aceste condiții, agricultorii spun că nu pot pregăti terenurile pentru semănatul de toamnă, iar alții au ales să cultive deja rapița, cu speranța că vom avea parte de ploi în următoarele zile.

Tudor Ursachi, agricultor din raionul Soroca spune că în zona sa, cantitatea de precipitații care a căzut până la ora actuală constituie doar un litru pe metru patrat, o cantitate foarte mică în comparație cu necesitățile solului.

„Precipitații nesemnificative. Nici pentru rapiță, nici pentru grâu nu sunt îndeajuns. E necesar în jur de 20 de litri pe metru pătrat. Solul este foarte uscat. Ultima dată a plouat bine la sfârșitul lunii mai, începutul lunii iunie” a precizat agricultorul.

Situație similară și în raionul Dondușeni, acolo unde potrivit agricultorului  Gheorghe Panfil, nu a plouat deloc.

„Din cauza că solul este foarte uscat, nu-l putem pregăti pentru semănatul de toamnă. Din ianuarie și până în prezent a căzut o cantitate de precipitații în mărime de 198 litri pe metru patrat, deși în mod normal am fi trebuit să avem în jur de 400-500 de litri pe metru patrat” zice agricultorul Gheorghe Panfil.

Acesta spune că a semănat deja rapița la sfârșitul acestei săptămâni, cu gândul că prognozele meteorologilor pentru aceste zile, referitoare la precipitații se vor adeveri. Cât privește semănatul celorlalte culturi, agricultorul spune că nu știe ce va face încă, mai așteaptă un pic.

Și în zona de centru a țării situația este la fel. Boris Railean din satul Zorile, raionul Orhei gestionează în jur de 200 de hectare de cereale. Fermierul spune că toate precipitațiile prognozate s-au rezumat la câțiva stropi care au căzut azi dimineață.

„Nu putem face nimic, nu putem pregăti terenurile pentru semănat. Am discuit un lan de grâu după recoltare, și e foarte greu, dar de arat nici nu mai încercăm. Pământul e foarte uscat și din cauza secetei, dar și din cauza îngrășămintelor cu azot pe care le-am administrat în acest an, într-un număr mai mare comparativ cu anul trecut. Așteptăm ploi, altfel nu știm cum ne vom descurca”  a precizat agricultorul.

Potrivit meteorologilor, precipitațiile de azi noapte și azi dimineață au căzut, în mare parte, în zona de nord și centru a țării.

„Cantitatea de precipitații care a căzut este de 3 litri pe metru patrat. Sunt nesemnificative, practic. În zona de centru, cea mai mare cantitate s-a înregistrat în zona raionului Fălești – 6 litri pe metru patrat. La sud sunt așteptate astăzi precipitați, în jur de 6-7 litri pe metru patrat” a precizat șeful centrului Prognoze Meteorologice Ghenadie Roșca.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›