‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 17 aprilie, 2024
11.1 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticolePiața autohtonă a cerealelor: Exporturile de grâu - stagnate, au început importurile din Ucraina

Piața autohtonă a cerealelor: Exporturile de grâu – stagnate, au început importurile din Ucraina

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Recoltele extrem de mici de grâu obținute de o bună parte din producătorii din țară au dus la stagnarea vânzărilor. Mai mult, potrivit informațiilor furnizate de Eduard Grama, președintele Asociației „Agrocereale”, unii agenți economici autohtoni importă grâu din țări precum Ucraina.

„Exporturi de grâu nu se fac practic deloc. Piața este în stagnare. Cel mai important este faptul că securitatea alimentară este asigurată. Fiecare producător agricol își face planurile lui și formează modelul de afaceri, din acest motiv și sunt stagnate vânzările. Probabil, aceștia sunt în așteptarea prețurilor mai bune, cu toate că la nivel mondial nu se observă majorări de prețuri. Noi suntem un jucător mic, de care nu depind esențial acestea”, a menționat pentru Agrobiznes Eduard Grama.

Potrivit acestuia, din motiv că agenții economici au preferat să nu comercializeze recoltele, prețurile nu s-au modificat esențial pe piața locală încă de la începutul campaniei de recoltare, când erau mai mari comparativ cu anul trecut.

„Vânzările masive încep în toamnă. Din cauza că recoltele de la culturile din grupa I sunt mai slabe, fermierii așteaptă să recolteze și culturile din a doua grupă pentru a putea vor iniția planificarea financiară pentru următorul sezon și apoi realiza vânzările. De obicei, exportatorii sunt și producători agricoli, astfel, aceștia dacă și realizează mici exporturi, o fac din contul recoltelor proprii obținute”.

Ce ține de cultura porumbului, situația nu se așteaptă a fi mai bună. Astfel, sunt planificate importuri de boabe de porumb din România și Ucraina. Potrivit estimărilor intermediare, producția autohtonă de porumb în acest an va fi cu minim 50% mai mică comparativ cu anul trecut.

Amintim că, potrivit datelor furnizate de instituțiile de profil din regiune, și în țările vecine seceta afectează esențial cantitatea de recoltă de porumb și floarea soarelui ce urmează a fi obținută în acest an.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›