(doc) „Mireasma de august” elucidată de responsabilii de la Primărie. Ceban: Măsurile nu au fost luate imediat, s-a așteptat să împuțim orașul

Grupul de lucru al Primăriei, format pentru a determina cauza reapariției mirosului neplăcut în unele zone din Chișinău, a prezentat rezultatele anchetei. În cadrul ședinței operative de astăzi, primarul capitalei Ion Ceban a declarat că vinovați s-ar face agenții economici care nu au spații de pre-epurare, iar apele uzate ajung în canalizarea orașului. Totodată, cei de la Apă Canal nu au acționat pentru pedepsirea celor vinovați, chiar dacă au pârghii legale pentru a interveni.

Foto: UNIMEDIA

„Este straniu că au fost tolerate niște încălcări care au dus la acest miros. În loc să depunem tot efortul ca agenții economici care revarsă apele uzate în râu să nu mai facă asta, îi taxăm dublu iar ei sunt confortabil cu asta. Agenții economici nu sunt motivați să-și creeze spații de pre-epurare. De la aceste ape, grăsimi adunate, în consecință avem și sursa care ajunge la bazinele de aerare și contribuie la emanarea acestui miros neplăcut.

Norma concetrațiilor admisibile este depășită de zeci de ori. Cei de la Ministerul Mediului le spun celor de la Apă Canală că pentru asemenea situații au dreptul să intervină și să debranșeze agentul economic. Nu vom schimba situația dacă nu vom debranșa agenții economici”, a declarat Ceban.

Primarul a notat că norma de concentrația a început să crească de pe 24 iunie, iar alarma nu a fost bătută. Totodată, la fiecare ședință operativă persoanele responsabile spuneau că mirosul nu persistă, ceea ce vine în contradicție cu nemulțumirile locuitorilor.

„Măsurile nu au fost luate imediat, s-a așteptat să împuțim orașul, apoi să adăugăm soluții care trebuiau să remedieze soluția cât de puțin”.

Viceprimarul, Ilie Ceban, a prezentat rezultatele anchetei precizând că deși Apă-Canal are drepturile de a interveni, instituția nu a făcut nimic în acest sens.

„ Apă Canal are pârghii legale pentru a interveni și pentru a deconecta agenții economici de la apă. Apă Canal nu face acest lucru și recurge doar la metode de taxare a agenților economici. Apă Canal are un management defectuos”, a spus Ceban.

Amintim că săptămâna trecută, a fost constituit un grup de lucru care să analizeze toate circumstanțele și cine s-ar face vinovat de situația actuală.Ulterior edilul a anunțat un termen de trei zile, aceștia vor veni cu un raport amplu și propuneri concrete privind soluționarea problemei.


Pub