Andrei Năstase, apel către forțele europene pentru a crea front comun: Să ne apărăm votul acordat de cetățeni până la realizarea acestuia, nu după

Președintele Platformei DA cheamă forțele politice pro-europene și naționale, „care acceptă o competiție corectă, liberă”, să facă „un minim front comun, pentru a apăra votul acordat de cetățeni. Apelul vizează conjugarea eforturilor pentru desemnarea membrilor consiliilor electorale, dar și a observatorilor pentru alegerile prezidențiale din 1 noiembrie 2020.

Foto: UNIMEDIA

„În acest sens, reiterez propunerea de conjugare a eforturilor pentru:

- a desemna candidaturile pentru constituirea consiliilor electorale de circumscripție de nivelul II, pentru a acoperi întreaga țară;

- a desemna candidaturile pentru constituirea birourilor electorale ale secțiilor de votare, pentru a acoperi întreaga țară;

- a desemna observatori în fiecare secție de vot, inclusiv în cele de peste hotare.

Partidele parlamentare au această posibilitate de a fi implicate nemijlocit în procesul electoral și de a nu permite o potențială fraudare a alegerilor nici de factorii electorali și nici de autoritățile responsabile, din dublă calitate: ca membri plenipotențiari ai organelor electorale dar și ca observatori ai procesului electoral.

Din păcate, în 2016 acest lucru nu s-a întâmplat și în mai multe raioane, în special din sud, secțiile de vot au rămas nesupravegheate, astfel dându-se mînă liberă la abuzuri, fraude și ilegalități”, a declarat Andrei Năstase într-o conferință de presă.

Totodată, liderul Platformei DA consideră că Parlamentul ar trebui să adopte, de urgență, modificările la Codul Electoral, în conformitate cu avizul dat de Comisia de la Veneția.

„Urmează să insistăm, de comun, asupra instituirii sancțiunilor riguroase pentru faptele de transportare organizată a alegătorilor și pentru votarea remunerată – ele fiind, fapte de corupere a alegătorilor. În ziua scrutinului va trebuie să depunem efort conjugat maxim pentru a nu permite fraudarea acestuia și a nu admite furtul voturilor conștiente ale cetățenilor, dar și pentru a exclude, în totalitate, voturile remunerate, cu pedepsirea fiecărei persoane ce admite și comite astfel de fapte.

Este mult mai rațional și eficient să combatem fraudarea votului pană și în momentul realizării acestuia, decât să fim nevoiți mai apoi să contestăm în stradă rezultatele alegerilor.

Îndemnul meu vizează responsabilitatea și necesitatea acționarii în prevenire și neadmitere a experienței Belarusi, dar mai cu seamă a celei din 7 aprilie 2009”, a menționat Năstase.

Totodată, politicianul a anunțat despre apropierea momentului în care se vor demara procesele de colectare de semnături pentru înaintarea candidaților la alegerile prezidențiale și a făcut un apel la prudență, în contextul pandemiei de Covid-19.

„Important e ca în permanență să respectăm toate recomandările impuse de specialiști, inclusiv pe parcursul adunării semnăturilor, pentru a ne proteja de virusul ucigaș și a nu admite răspîndirea lui în cadrul exercițiului electoral indicat”, a mai spus Năstase.

Alegerile prezidențiale au fost stabilite pentru data de 1 noiembrie 2020, iar procesul de colectare a semnăturilor va demara în luna septembrie. Până acum mai mulți politicieni și-au anunțat candidaturile, printre care Andrei Năstase, Maia Sandu, Octavian Țîcu, Dorin Chirtoacă.


Pub