Una dintre cele mai mari companii de asigurări din R. Moldova, ce a aparținut lui Ilan Șor, a intrat în incapacitate de plată

După un an de aflare sub administrare specială și în procedură de remediere financiară, situația financiară a companiei Klassika Asigurări, fostă parte din imperiul lui Ilan Șor, nu a dat semne de îmbunătățire și Comisia Naţională a Pieţei Financiare (CNPF) a decis ca să fie intentată procedura de insolvabilitate, informează Mold Street.

Foto: nokta.md

Potrivit datelor CNPF, care citează Raportul administratorului special al Klassika Asigurări, compania avea pe 30 iunie 2020 o rată de solvabilitate - de 21,9%, marjă de solvabilitate disponibilă – de 4,925 milioane lei, deficit de active eligibile – de 21,53 milioane lei, coeficient de lichiditate - 0,42 și lichidități de 4,56 milioane lei.

Klassika Asigurări nu poate onora obligaţiile pe contracte de asigurări.

În același timp, Klassika Asigurări avea obligații pe contracte de asigurări în mărime de 24,27 milioane lei, iar obligațiile devenite scadente se ridicau la circa 11 milioane lei.

În context, CNPF specifică că societatea înregistra pe 30 iunie 2020 rezervă de daune (RDDN și RDN) pentru certificate Carte Verde și polițele de asigurare RCA în valoare de 18,28 milioane lei, daune avizate dar nesoluționate la 762 cazuri (RDDN) în valoare totală de 14,21 milioane lei (inclusiv: RCA – 318 cazuri în sumă de 6,8 milioane lei, Casco – 382 în sumă de 3,17 milioane lei și CV – 43 în sumă de 3,22 milioane lei), iar cota reasiguratorului se cifra la 662.700 lei.

Potrivit CNPF, pe lângă cheltuielile aferente activității de asigurare, care constituie 15,32 milioane lei (pe 30.06.2020), Klassika Asigurări suportă și alte cheltuieli la fel de considerabile, media lunară constituind 2,78 milioane lei.

Amintim că la mijlocul lunii octombrie a anului trecut, Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF) a anunțat că a suspendat pe un termen de șase luni licența companiei „Klassika Asigurări”, care aparține lui Ilan Șor. Decizia de suspendare a licenței a fost luată cu scopul de a asigura condițiile optime de conservare a valorii activelor, precum și în vederea protejării intereselor și drepturilor asiguraților și beneficiarilor asigurării

CNPF a prescris acționariatului „Klassika Asigurări” SA să înstrăineze pachetul de acțiuni deținut în termen de trei luni.

Klassika asigurări este menționată în Raportul Kroll. Compania de asigurări este una dintre cele 77 de companii din grupul Shor care a beneficiat în 2012 au fost repartizate împrumuturile de la BEM, Banca Socială și Unibank, băncile devalizate în urma furtului miliardului.


Pub