Clinica din Germania confirmă otrăvirea lui Navalnîi. Despre ce fel de substanță este vorba

Clinica Charite din Berlin, care îl tratează pe politicianul grav bolnav Aleksei Navalnîi, a anunțat într-un comunicat că rezultatele studiilor clinice indică faptul că opozantul rus a fost otrăvit.

Foto: Mladen Antonov/AFP/Getty Images

„Studiile clinice arată că pacientul a fost otrăvit cu o substanță din grupul de inhibitori ai colinesterazei. Substanța propriu-zisă este încă necunoscută. Efectul otravei a fost dovedit de mai multe ori și în laboratoare independente”, spun reprezentanții spitalului.

Aleksei Navalnîi se află în continuare în comă artificială, starea lui fiind considerată gravă, însă viața acestuia nu mai este în pericol, se menționează în comunicatul instituției medicale.

Medicii germani au adăugat că Navalnîi este tratat cu un antidot - atropina. Tot ei spun că nu sunt clare efectele toxinei asupra sănătății lui Navalnîi, ele pot fi pe termen lung, în special pentru sistemul nervos.

Informația a fost confirmată și de purtătoarea de cuvânt a lui Navalnîi, Kira Iarmîș, care a menționat anterior despre faptul că familia politicianului și personalul din spital au limitat la maxim accesul la informațiile despre starea acestuia.

Amintim că opozantul rus Aleksei Navalnîi, aflat în comă a aterizat sâmbătă dimineața pe aeroportul Tegel din Berlin, unde a fost transportat cu un avion medical.

Navalnîi a fost internat la spitalul de urgență din Omsk cu suspiciunea de otrăvire în dimineața zilei de joi, 20 august 2020.

Politicianul de 44 de ani a început să se simtă rău în avion, în timp ce zbura din Tomsk la Moscova. Avionul a aterizat de urgență în Omsk, unde Aleksei Navalnîi a fost preluat de o ambulanță și transportat la spitalul de urgență.

Purtătoarea de cuvânt Kira Iarmîș a scris ulterior că Navalnîi a fost, cel mai probabil, otrăvit cu ceva amestecat în ceai. „A fost singurul lucru pe care l-a băut dimineața. Medicii spun că toxina se absoarbe mai rapid prin lichidul fierbinte. Acum Alexei este inconștient și este conectat la un aparat de ventilare mecanică a plămânilor”, a scris ea pe Twitter.


Pub