Contracte dintre soț și soție la primărie. ANI a constatat conflicte de interese în cazul a patru primari

Ilie Gulca
24/08/2020
Foto-simbol: www.jaluch.co.uk

Inspectoratul de Integritate al Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a emis acte de constatare în cazul a patru actuali aleși locali și al unui fost primar. Aceștia au admis, potrivit ANI, încălcarea regimului juridic al conflictelor de interese și cel al incompatibilităților de funcție. 

Primarul comunei Buda, Călărași, a încălcat regimul juridic al conflictelor de interese. În 2016, ea a admis un conflict de interese cu soțul său, pe care l-ar fi angajat la primărie în calitate de șofer și în privința căruia ar fi emis o serie de acte administrative/juridice în perioada 2016–2019.

Primarul satului Chiriet-Lunga, UTA Găgăuzia, a încălcat regimul juridic al conflictelor de interese. Începând cu 2019, ar fi emis o serie de acte administrative/juridice în privința soțului, angajat șofer la primărie.

Primarul comunei Drăgănești, Sângerei, a încălcat regimul juridic al conflictelor de interese. A examinat și semnat contracte de arendă a terenurilor cu o firmă în care figura în calitate de fondator cu cotă-parte.

Fostul primar al comunei Zârnești, Cahul, a încălcat regimul juridic al conflictelor de interese. În 2016, în calitate de primar, a încheiat dispoziția de angajare și contractul individual de muncă cu tatăl său. Iar în 2017, el a semnat cu aceeași persoană un alt contract de prestare a serviciilor în cadrul primăriei.

Un consilier în Consiliul raional Sângerei a încălcat regimul juridic al incompatibilităților. În 2017–2020, el a deținut concomitent mandatul de consilier în Consiliul raional Sângerei și funcția de șef al Centrului Metodic al Direcției Învățământ din cadrul Consiliului raional Sângerei.

Inspectorii de integritate au decis că toți cei patru aleși locali, aflați în funcție, precum și fostul primar din raionul Cahul, au admis încălcarea regimului juridic al incompatibilităților și al conflictelor de interese. Având la dispoziție termenele legale prevăzute de legislație, nu au declarat și nu și-au soluționat starea de incompatibilitate și conflictul de interese în care s-au aflat.

Dacă actele de constatare emise vor rămâne definitive, cei patru aleși locali aflați funcții riscă încetarea mandatelor și, drept urmare, vor fi decăzuți din dreptul de a exercita o funcție publică sau de demnitate publică, inclusiv fostul primar din raionul Cahul, cu excepția funcțiilor elective, pentru o perioadă de trei ani.

Ilie Gulca
24/08/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii