ANI: Amenzi de peste 20.000 de lei și 11 cauze contravenționale. Sunt vizați procurori și un membru al CSM

Irina Odobescu
24/08/2020

Inspectoratul de Integritate a Autorității Naționale de Integritate (ANI) a întocmit 11 procese-verbale de contravenție în perioada 17–22 august 2020. Valoarea amenzilor stabilite constituie 20.250 de lei. În vizorul inspectorilor de integritate au fost un membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), trei judecători, un procuror și nouă primari. 

Un judecător din cadrul Judecătoriei Cahul, un procuror din cadrul Procuraturii municipiului Chișinău, un funcționar public cu statut special din cadrul Direcției de Poliție Chișinău, un funcționar public cu statut special din cadrul Inspectoratului de Poliție Taraclia, precum și un primar din raionul Soroca și câte un consilier local din orașul Hâncești, municipiul Comrat și raionul Hâncești au fost cercetați pentru nedepunerea sau depunerea tradivă a declarațiilor de avere și intereselor personale.

În cazul unui director de gimnaziu din raionul Dochia, a fost stabilit conflictul de interese. În privința unui funcționar vamal și a unui secretar al Consiliului local din raionul Fălești au fost depistate incompatibilități. 

ANI a inițiat controale ale averilor în cazul a doi judecători din cadrul Judecătoriei Chișinău, al unui inspector al Agenției pentru Supraveghere Tehnică, al unui primar din raionul Criuleni și a câte un consilier local din raionul Cahul și Ocnița. 

Verificarea conflictelor de interese a fost efectuată în raport cu un subiect din cadrul Spitalului raional Cahul, un primar din raionul Leova, un primar din raionul Anenii Noi, un primar din raionul Cimișlia, un primar din Sângerei, un primar din raionul Leova și un conducător de organizație publică din raionul Anenii Noi. Verificarea incompatibilităților a fost demarată în cazul unui primar din raionul Ialoveni, un consilier raional din Căușeni, un funcționar din cadrul unei primării din raionul Cahul, un subiect din cadrul autorității publicii locale Florești.

Au fost emise șase acte de constatare a încălcării în care este vizat ​un membru al CSM și doi consilieri locali din raioanele Anenii Noi și Hâncești din cauza incompatibilității. Pe numele unui fost angajat al Consiliului Concurenței și al unui polițist a fost emis acte de constatare din cauza averii. 

Au fost pornite 11 cauze contravenționale. Printre subiecții vizați este un inspector din cadrul Agenției Rezerve Materiale, un director de școală profesională din Chișinău, un președinte de raion, un primar din raionul Fălești, consilieri locali din Durlești și raioanele Leova, Fălești și Cahul.

Irina Odobescu
24/08/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii