Boris Gîlca: „Sistemul medical este epuizat, dar vom face față împreună cu lucrătorii medicali care asigură securitatea națională”

Irina Odobescu
24/08/2020
agora.md

Șeful adjunct interimar al Direcției asistență socială și sănătate, Boris Gîlca, a anunțat luni despre suplinirea numărului de paturi în ce cele trei spitale municipale cu profil COVID-19, cu 60 de unități. Oficialul a subliniat că „sistemul medical este epuizat” și a îndemnat cetățenii să respecte normele antiepidemice.  

„Estimăm că va crește numărul de infectați în luna septembrie, poate chiar tabloul să fie mai grav pentru că în august s-a înregistrat o creștere constantă a infectărilor. În acest caz, vom lua decizii de suplinire a paturilor pentru spitalizarea pacienților. E dificil în același timp să sporim numărul de paturi, pentru că serviciul medical specializat nu înseamnă doar cantitate, ci și calitate. Sistemul medical este epuizat, dar noi vom face față împreună cu medicii, care azi asigură în mare parte securitatea națională”, a precizat Boris Gîlca pentru Anticoruptie.md. 

Una dintre soluțiile propuse de Gîlca este deschiderea departamentelor COVID-19 și în alte spitale, dar cu o izolarea pacienților pentru a asigura calitatea tratării celorlalți beneficiari. Gîlca propune reprofilarea cadrelor medicale și ale altor secții pentru tratarea pacienților infectați cu COVID-19.

Responsabilul de sănătate a subliniat că lipsa de solidaritate și responsabilitate în societate duce la răspândirea infecției și practic la blocarea sistemului medical din municipiu. Din aceste motive, costurile pentru tratarea pacienților, precum și identificarea noilor spații pentru asigurarea unui tratament ca atare vor fi enorme. 

Cele trei instituții care sunt în subordonea Primăriei Chișinău și au profil COVID sunt IMSP Spitalul Clinic Municipal „Gheorghe Paladi”, IMSP Spitalul Clinic Municipal Sf. Arhanghel Mihail și Spitalul Clinic Muncipal Sf. Treime. 

Irina Odobescu
24/08/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii