fbpx

foto | Sute de monede din aur, descoperite de tineri pe un şantier. Comoara a fost ascunsă acum peste 1000 de ani

Mai mulți tineri au descoperit un vas din lut plin cu sute de monede din aur. Comoara a fost găsită pe 18 august curent, în Israel, la peste 1000 de ani de când a fost ascunsă.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Potrivit Autorității israeliene pentru antichităţi, tinerii voluntari munceau pe un şantier arheologic din centrul țării, unde urmează să fie construit un nou cartier, transmite Agerpres.

„Persoana care a îngropat această comoară în urmă cu 1100 de ani se aştepta să o recupereze şi a securizat vasul cu un cui, pentru ca acesta să nu se mişte. Nu putem decât să emitem presupuneri în legătură cu ceea ce l-a împiedicat să revină să îşi recupereze comoara”, a explicat directorul şantierului arheologic, Liat Nadav-Ziv.

În zona în care a fost descoperit vasul, în urmă cu un mileniu, se aflau mai multe ateliere. Chiar și așa, cercetătorii încă nu știu cine ar fi proprietarul. În vas se aflau 424 de monede din aur de 24 de carate. Acestea datează din secolul al IX-lea e.n. din perioada Califatului Abassid.

„Cu o astfel de sumă, un om putea să cumpere o casă de lux în unul dintre cele mai bune cartiere din Al-Fustat, uriaşa şi bogata capitală a Egiptului în acele zile”, a declarat Robert Kool, expert în numismatică în cadrul Autorităţii israeliene pentru antichităţi.

Articole asemănătoare

Back to top button