/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

Două companii germane deschid unități de producere în Republica Moldova

24 august 2020, ora 22:02

Două companii germane deschid unități de producere în Republica Moldova. Este vorba despre corporațiile „Heinzig Metalltechnik” și „Hennemann Umweltservice Elektronik”. Una dintre acestea este specializată pe prestarea serviciilor de inginerie, iar cealaltă – pe colectarea și sortarea deșeurilor electronice și electrice.

Într-o discuție cu ministrul Economiei, Sergiu Railean, reprezentanții celor două companii au prezentat proiectele începute, dar și dificultățile cu care se confruntă.

Potrivit reprezentantului „Heinzig”, Mario Heinzig, compania este specializată în prestarea serviciilor de inginerie mecanică și producere de articole metalice pentru diverse industrii. În cel mai scurt timp, după finalizarea procedurilor de înregistrare, compania va activa în subzona Strășeni al ZEL Bălți.

Reprezentantul corporației germane „Hennemann Umweltservice Elektronik”, Eugen Wiebe, a afirmat că în 2019, corporația a deschis o companie fiică în Republica Moldova – „Electronic Recycling Group” SRL, care, la moment, are 60 de angajați. Conform planului de afaceri, entitatea efectuează operațiuni de colectare, sortare, dezasamblare și prelucrare a deșeurilor de echipamente electronice și electrice.

În context, Eugen Wiebe a solicitat suportul ministerului în vederea promovării modificărilor legislative ce ar permite funcționarea întreprinderii la capacitate maximă. Actualmente, conform Legii privind deșeurile, se interzice introducerea pe teritoriul ZEL-urilor a mai multor categorii de metale, inclusiv a celor ce urmează a fi supuse dezasamblării și prelucrării.

Investitorul a mai precizat că metalele, care urmează a fi obținute din deșeurile electronice nu sunt nocive, iar modificarea cadrului legal ar permite creșterea volumului de producere a companiei „Electronic Recycling Group” SRL. Totodată, ar fi posibilă și reciclarea deșeurilor locale, care la moment, în volum de cca 1000 tone de cupru anual, sunt exportate în Uniunea Europeană.

Ambele companii planifică în perspectiva a 3-5 ani deschiderea a 1200 locuri de muncă.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram