Mesajul lui Andrei Năstase, de Ziua Comemorării Victimelor Tuturor Regimurilor Totalitare și Autoritare

Liderul Platformei DA, Andrei Năstase, a transmis astăzi, 23 august, un mesaj, de Ziua Comemorării Victimelor Tuturor Regimurilor Totalitare și Autoritare. „Le datorăm victimelor tiraniei, dar și copiilor noștri, să ne amintim mereu de dezumanizarea pe care au adus-o în secolul trecut dictaturile sub bocancul cărora a suferit acest pământ. Le datorăm și vom lupta”, a declarat Andrei Năstase, într-un mesaj pe pagina sa de Facebook.

Foto: Facebook

„Astăzi, 23 august e o zi în care ar trebui să zăbovim cu gândul mult mai mult asupra traumelor la care popoarele au fost supuse în vederea eliminării demnității individuale și distrugerea tuturor celor care încercau să li se opună.

Așa cum spuneam și anul trecut, tot de 23 august, de Ziua Comemorării Victimelor Tuturor Regimurilor Totalitare și Autoritare, cu responsabilitatea viceprim-ministrului, ministrului de interne al Republicii Moldova că nazismul și stalinismul deopotrivă au distrus vieți, familii, destine și au lăsat în sufletele supraviețuitorilor traume pe care timpul nu le va putea vreodată vindeca. Introducând în agenda publică această zi a comemorării, punem în practică avertismentul cunoscutei filosoafe germane Hannah Arendt – autoarea volumului de referință “Originile totalitarismului” – care spunea că “Nu ne mai putem permite să dăm la o parte răul şi să-l privim efectiv doar ca pe o greutate moartă pe care timpul o va îngropa de la sine în uitare.

Pentru că acest rău pe care l-au semănat totalitarismul și autoritarismul pe aceste meleaguri a prins rădăcini. Ne confruntăm astăzi cu tentația gravă de a uita de sângele victimelor fascismului și comunismului, cu încercări de rescriere a istoriei, cu omiterea voită a componentelor criminale ale regimurilor care ne-au supus bunicii și părinții la niște umilințe cutremurătoare. Nu există loc pentru comparații doctrinare când vorbim de sisteme totalitare! Orice tiranie care îl lipsește pe om de demnitate este criminală, indiferent ce etichetă poartă. Orice formă de orânduire politică care urmărește puterea absolută, controlul absolut asupra vieții oamenilor, este a priori ilegitimă și imorală! Din păcate, există și astăzi politicieni care nu au înțeles aceste lucruri și pângăresc trecutul dureros al concetățenilor noștri pentru a obține dividende politice.

Le datorăm victimelor tiraniei, dar și copiilor noștri, să ne amintim mereu de dezumanizarea pe care au adus-o în secolul trecut dictaturile sub bocancul cărora a suferit acest pământ. Le datorăm să luptăm mereu – și o vom face! - pentru libertate și împotriva sclaviei, pentru dreptate și împotriva arbitrariului, pentru demnitate și împotriva subjugării omului de către om.

Iată de ce, demersurile mele și ale colegilor mei din Platforma DA își propun să construiască, prin simbolistica și conținutul lor, o mișcare de rezistență continuă la intențiile unora sau altora de a acapara din nou, de aceasta dată prin mijloace moderne, propagandistice și manipulatorii, demnitatea poporului nostru și adevărul care ar trebuie să stea la baza construirii unei societăți democratice, tolerante și echitabile pentru toți.

Dacă vom alege Demnitatea, Adevărul și Libertatea, nici un alt regim totalitar sau autoritar nu va mai putea să-și găsească loc în Republica Moldova, iar democrația va putea fi instaurată definitiv, prin deciziile noastre comune, pentru restul istoriei care va urma generației noastre”, a scris Andrei Năstase pe pagina sa de Facebook.

În 2008, Parlamentul European a declarat 23 august - Ziua europeană a Comemorării Victimelor Fascismului şi Comunismului. În această zi, în 1939, a fost semnat Pactul Ribbentrop-Molotov, prin care Uniunea Sovietică și Germania nazistă au reîmpărțit Europa de est.


Pub