O companie americană a construit primul avion de pasageri fără pilot

Lumea avioanelor autonome se deschide cu pași îndrăzneți. Un start-up american a încheiat cu succes primul test pentru un avion fără pilot uman. Mai trebuie lucrat la aceste tehnologii, dar începutul este promițător, transmite Digi24.ro.

Foto: digi24.ro

Start-up-ul Xwing din San Francisco a uimit pe toată lumea cu prototipul lor de avion autonom, testat cu succes în sistem de autopilot. Fără ajutor uman, avionul poate decola, zbura și ateriza în condiții de siguranță.

Maxime Gariel, director de tehnologie: Ceea ce face tehnologia Xwing diferită este nivelul de autonomie. Alte avioane pot zbura între diferite destinații, urmăresc o treiactorie în mod autonom, dar nu pot decola sau ateriza fără ajutorul pilotului. Nu pot efectua nici manevre de pistă în mod autonom. Mai mult, nu pot detecta alte avioane și nici să le evite. Asta este ceea ce ne deosebește de orice alt produs de pe piață, faptul că avioanele noastre pot derula aceste funcții care implică și putere de decizie.

Compania a lucrat ani la rând pentru acest proiect. Testele au durat ani de zile și încă o parte din tehnologie mai trebuie să fie îmbunătățită pentru a oferi cele mai înalte standarde de siguranță. Însă, reprezentanții companiei spun că ce a fost mai greu a trecut și acum vorbim doar despre procese și testări de doar câteva luni înainte de lansarea pe piață.

Marc Piette, fondator Xwing: Începem o nouă eră în aviația autonomă. Întreaga tehnologie pentru avioanele autonome va reprezenta o schimbare uriașă, similară cu ceea ce a însemnat pentru întreaga lume apariția avioanelor cu reacție.

Inițial, avionul autonom ar putea fi folosit pentru livrări pe distanțe scurte, regionale, urmând să obțină licență pentru a opera servicii de curierat și către aeroporturile mici. În luna august, compania a obținut deja certificat de la Administrația Aviației Federale pentru a face transporturi între state.

Piața avioanelor autonome este abia la început, iar concurența dintre companiile producătoare ar putea face ca astfel de aparate să devină tot mai utilizate, cât mai repede. Producătorul european Airbus a anunțat în iunie că a finalizat testele întinse pe doi ani pentru prototipul lor care poate rula pe pistă, decola și ateriza singur. Și Boieng a testat un avion autonom de pasageri încă din 2019.


Pub