image
Sursa foto: ipn.md

În loc să aibă loc reabilitarea victimelor ocupației, Rusia vrea „reabilitarea” Pactului prin anularea condamnării acestuia

În loc să aibă loc reabilitarea victimelor ocupației, Rusia încearcă „reabilitarea” Pactului Ribbentrop-Molotov prin anularea condamnării acestuia. O declarație în acest sens a fost făcută de liderul PL, Dorin Chirtoacă, după acțiunea de comemorare organizată astăzi de Mișcarea Politică „Unirea” în fața Ambasadei Rusiei la Chișinău.

„Mai grav este că, în loc să aibă loc reabilitarea victimelor ocupației, Rusia încearcă chiar „reabilitarea” pactului prin anularea condamnării acestuia, depunând, în acest sens, un proiect de lege în Duma de stat” a menționat Dorin Chirtoacă.

Liderul PL a accentuat că 23 august, zi de doliu în care a fost semnat Pactul Ribbentrop-Molotova, rezultatul acelei nenorociri se simte și la momentul actual în fiecare zi, prin toate nenorocirile care s-au abătut asupra noastră: sărăcia, plecările peste hotare, lipsa locurilor de muncă, neîncrederea în instituțiile statului și în funcționalitatea acestuia.

Amintim că la 23 august 1939 a fost semnat pactul sovieto-nazist care prevedea cedarea Basarabiei și implicit, ocupația acesteia de URSS. Instaurarea regimului comunist de ocupație a avut efecte dezastruoase pentru populație, „eliberatorii” au pus în aplicare acțiuni atroce precum: exterminarea în masă a elitelor din Basarabia, foametea organizată, oameni nevinovați fiind trimiși în pușcării și GULAG-uri pentru faptul că opuneau rezistență regimului. Au avut loc 3 valuri de deportări în Siberia și Kazahstan. În total, peste milion de români basarabeni au avut de suferit din cauza regimului comunist.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: