09:27:33 19.04.2024
Stiri

Uniunea Europeană și Statele Unite au ajuns la un acord privind reducerea taxelor vamale pentru anumite produse, primele negociate în mai mult de două decenii: Dorim ca acesta să fie doar începutul

Actualitate 23.08.2020 11:35 Vizualizări1457 Autor: Ziarul National
Uniunea Europeană și Statele Unite au ajuns la un acord privind reducerea taxelor vamale pentru anumite produse, primele negociate în mai mult de două decenii: Dorim ca acesta să fie doar începutul


Uniunea Europeană și Statele Unite au anunțat vineri că au stabilit un pachet de reduceri de taxe vamale pentru anumite produse, precum homarii americani sau brichete și alimente europene, anunță agenția EFE, citată de Agerpres.

Acest acord va permite eliminarea unor taxe de sute de milioane de euro în cazul exporturilor.

”Ca parte a eforturilor de a îmbunătăți relațiile UE-SUA, acest acord reciproc avantajos va avea rezultate pozitive asupra economiilor noastre. Dorim ca acest pachet de reducere a tarifelor să fie doar începutul care să conducă la acorduri suplimentare pentru a crea un comerț transatlantic mai liber și echitabil”, au transmis comisarul european pentru Comerț, Phil Hogan și reprezentantul american Robert Lighthizer, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene.

Aceste reduceri de taxe sunt primele negociate între Uniunea Europeană și Statele Unite în mai mult de două decenii.

Potrivit termenilor acordului, UE va elimina taxele vamale pentru importurile de homari vii şi congelaţi provenite din SUA, un produs care au fost exportat în sumă de 94,3 milioane euro (111 milioane dolari) pe teritoriul comunitar în 2017.

UE va aplica această măsură de la 1 de august, retroactiv, timp de cinci ani, şi va începe demersurile pentru a face ca aceste schimbări să devină ulterior permanente.

La rândul său, Statele Unite vor reduce cu 50% taxele vamale pentru o serie de produse europene printre care mâncare preparată, veselă de sticlă, produse pentru tratarea suprafeţelor, brichete şi părţi ale acestora etc.

Exporturile comunitare în SUA de astfel de produse reprezintă o medie anuală de 136 milioane euro (160 milioane dolari).

Şi SUA vor aplica această măsură retroactiv, de la 1 august.

În timpul administrației Obama și Comisiei Juncker, Statele Unite și Uniunea Europeană s-au aflat aproape de convenirea unui Parteneriat Transatlantic pentru Investiții și Comert (TTIP), un demers care nu a fost sprijinit de președintele american Donald Trump.

De altfel, acesta din urmă a început un conflict comercial cu Uniunea Europeană prin impunerea de tarife suplimentare asupra diferitelor importuri de bunuri din UE, începând cu cele de aluminiu și oțel, continuând cu produsele agroalimentare din Uniune.

În încercarea de a stinge aceste disensiuni ale căror urmări se resimțeau pe piața comercială internațională, fostul președinte al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker a avut la 25 iulie 2018 o întrevedere cu președintele american Donald Trump, la Casa Albă, în urma căreia cele două părți au convenit în cadrul unei declarații comune să nu impună noi tarife, nici pentru autoturisme sau piese de schimb.

Începând cu luna iulie a anului 2018, UE și SUA au lucrat prin intermediul Grupului de lucru executiv UE – SUA pentru a pune în aplicare acțiunile convenite în declarație.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md