(foto) Flori, proteste, selfie și curse auto. Cum este marcată ziua de 23 august de către politicienii moldoveni

23

În data de 23 august 1939, a fost semnat Pactul Ribbentrop-Moltov. Acesta mai este cunoscut și cu denumirea de pactul Hitler-Stalin. Documentul presupunea un tratat de neagresiune între URSS și Germania nazistă. Pactul a împărțit Europa în sfere de influență sovietică și nazistă, care a declanșat Al Doilea Război Mondial și a condamnat jumătate din Europa la decenii de suferință.

În acest an, se împlinesc 81 de ani de la semnarea acestui pact. Totodată, conform unei hotărâri de guvern (aprobată de guvernul Maiei Sandu anul trecut), astăzi în Moldova este zi națională de doliu: „Ziua Comemorării Victimelor Tuturor Regimurilor Totalitare și Autoritare”.

Totuși, politicienii din țară marchează diferit această zi: unii au ales să protesteze, alții să depună flori sau să participe la curse auto, alții s-au limitat la mesaje.

Șeful statului, Igor Dodon, a participat astăzi la două evenimente. Despre ambele a scris pe pagina sa de Facebook. Prima manifestare este cursa auto „Regimentul Nemuritor” Chișinău-Șerpeni, despre care Dodon susține că a fost organizată cu prilejul celei de-a 76 aniversări de la eliberarea Moldovei de sub ocupația fascistă.

Ce-a de a doua manifestare la care a participat a fost ceremonia comemorativă de la Complexul Memorial „Capul de Pod Șerpeni”. Acolo a depus flori, a ținut un discurs despre război și apărători și s-a îmbrățișat cu mai mulți veterani.

„Slavă Eroilor Marelui Război pentru Apărarea Patriei!”, conchide Dodon.

Total opuși de acțiunile lui Igor Dodon au fost unioniștii. De exemplu, Dorin Chirtoacă a protestat alături Mișcarea Politică UNIREA în fața Ambasadei Rusiei.

„Noi, cei de la Mișcarea Politică UNIREA, le-am adus un cadou celor de la Ambasada Rusiei: un tren. Un tren mai bun decât acela cu care ne-au dus în Siberia în ’41 și ’49, dar un tren prin care ei să-și ia de aici tot ce este al lor și să ne lase în pace. Să-și ia munițiile din regiunea transnistreană, să-și ia agenții și să-i pună chiar în primele vagoane, pe Dodon și ceilalți, să-și ia tot răul care ni l-au adus și de care nu vor să se dezică. Și în celelalte vagoane să-și ia tot ce a mai rămas de la Armata a 14-a. Și în felul acesta să putem reveni la relații bune, măcar în secolul 21”, a menționat Chirtoacă.

Lidera PAS nu a postat nicio fotografie de la vreo manifestație publică. Maia Sandu a venit cu un mesaj pe pagina sa de Facebook, dedicat zilei de 23 august, în care îndeamnă oamenii, indiferent de etnie, să devină mai buni și să lupte nu unul împotriva altuia, ci împreună pentru binele tuturor.

Andrei Năstase, de asemenea, a postat un mesaj pe pagina sa de Facebook, citând-o pe filosoafa germană Hannah Arendt: „Nu ne mai putem permite să dăm la o parte răul şi să-l privim efectiv doar ca pe o greutate moartă pe care timpul o va îngropa de la sine în uitare”, menționând că dacă oamenii vor alege Demnitatea, Adevărul și Libertatea, niciun alt regim totalitar sau autoritar nu va mai putea să-și găsească loc în Republica Moldova.

https://www.facebook.com/AndreiNastase.DA/posts/2625888980967113

Reamintim că astăzi, în capitală, au avut loc simultan mai multe manifestări: proteste în fața guvernului (împotriva actualei conduceri), proteste în fața Ambasadei Ruse și cursa auto „Regimentul Nemuritor”.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente