Procesul de redobândire a cetățeniei române, deblocat // Cererile pot fi depuse prin mandatar cu procură

Crina Dumitriu
23/08/2020

Autoritatea Națională pentru Cetățenie a deblocat procesul de redobândire a cetățeniei române, permitând ca cererile să fie depuse prin mandatar cu procură. Despre aceasta a comunicat pentru Anticoruptie.md deputatul român Adrian Matei Dobrovie, la demersul căruia a fost luată decizia respectivă. Procesul de redobândire a cetățeniei române intrase în blocaj din cauza restricțiilor de circulație impuse de România și Republica Moldova în urma a situației critice generată de pandemia de Covid-19.   

În contextul pandemiei de coronavirus, etnicii români din Republica Moldova sau Ucraina nu se pot deplasa personal în România, având în vedere restricțiile și carantina, pentru a-și depune cererile la Autoritatea Națională pentru Cetățenie și nu pot face acest lucru nici la consulatele din Bălți, Cahul și Chișinău, care au suspendat temporar aceste activități.

”Reamintesc că art. 13 alin 1 din legea 21/1991 spune așa: „Cererea de acordare sau, după caz, de redobândire a cetățeniei române se formulează în limba română, se adresează Comisiei pentru cetățenie și se depune personal sau, în cazuri temeinic justificate, prin mandatar cu procură specială și autentică la sediul Autorității Naționale pentru Cetățenie, fiind însoțită de acte care dovedesc îndeplinirea condițiilor prevăzute de prezenta lege”. ANC mi-a dat dreptate că fiecare cerere trebuie analizată individual, dar a introdus două condiții pentru depunerea prin mandatar: decretarea stării de urgență în țara de domiciliu/reședință a petentului și reprezentanța diplomatică din acea țară să aibă activitatea suspendată”, a menționat deputaul Adrian Matei Dobrovie.

Deputatul Dobrovie susține că sunt două condiții noi restrictive la art. 13, care riscă să facă inoperabilă această soluție și să blocheze din nou complet procesul de redobândire a cetățeniei: decretarea stării de urgență în țara de domiciliu/reședință a petentului și reprezentanța diplomatică din acea țară să aibă activitatea suspendată. Termenul stare de urgență e limitativ, explică deputatul, pentru că în R. Moldova e stare de urgență, dar în Rusia e stare de alertă, în timp ce în Ucraina e carantină adaptiva până la 31 august 2020 de exemplu.

Și a doua condiție este problematică pentru că la consulatele și Ambasada României din R. Moldova, de exemplu, au fost reluate unele servicii consulare, dar nu cele legate de înregistrarea cererilor de redobândirea cetățeniei, depunerea jurământului etc. Cu alte cuvinte, reprezentanța diplomatică și oficiile consulare nu au activitatea suspendată, funcționează, dar nu pentru serviciile legate de cetățenie.

„De asemenea, reprogramarea automată a tuturor celor care au depus cereri în perioada martie-mai, fără a-i întreba dacă se pot prezenta la ANC sau nu, riscă să blocheze de tot activitatea instituției în materie de redobândire a cetățeniei, pentru că restricțiile de circulație și de intrare în România pentru petenți sunt în continuare în vigoare, iar aceștia nu se pot deplasa”, a precizat deputatul român.

Crina Dumitriu
23/08/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii