image
Sursa foto: Facebook/Alexei Navalnîi

Medicii ruși au acceptat transferul lui Aleksei Navalnâi în Germania

Soţia opozantului rus Aleksei Navalnâi, spitalizat la reanimare în Siberia după ce, potrivit apropiaţilor săi, a fost otrăvit, i-a cerut vineri preşedintelui Vladimir Putin să permită transferul soţului său în Germania pentru a primi îngrijiri medicale, relatează AFP şi Reuters, citate de Agerpres. În cursul după-amiezii, medicii din Omsk au anunțat că vor permite transferul acestuia.

Medicii ruși au acceptat transferul lui Navalnâi în Germania. Medicii din Omsk au luat decizia de a permite transferul lui Navalnâi la un spital de specialitate din Germania. El va pleca în această seară cu avionul medical pus la dispoziție de fundația germană Cinema For Peace.

Cu puțin timp înainte de anunțul acestei decizii, oficiali ai Ministerului Sănătăţii din regiunea siberiană unde opozantul lui Putin este internat au declarat că un laborator al poliţiei a găsit pe părul şi pe mâinile acestuia o substanţă chimică de natură industrială, transmite Reuters.

„Consider că Aleksei Navalnâi are nevoie de un ajutor medical calificat în Germania”, a scris Iulia Navalnaia într-o scrisoare transmisă pe Twitter.

Ea precizat că sunt reunite „toate posibilităţile pentru transportul imediat al lui Aleksei sub supravegherea medicilor la înalt nivel”.

Potrivit unui aliat al opozantului, scrisoarea soţiei lui Navalnâi a fost trimisă direct Kremlinului.

Aliaţii lui Navalnâi suspectează că el a fost otrăvit şi au organizat să primească îngrijiri medicale în Germania, însă transferul său a fost refuzat până acum de medicii ruşi, care spun că starea opozantului este prea „instabilă” pentru ca el să fie mutat.

Medicii germani ajunşi în Rusia pentru potenţialul transfer al lui Navalnâi au primit permisiunea să îl vadă

Între timp, anturajul lui Navalnâi a transmis că medicii germani ajunşi în Rusia pentru potenţialul său transfer au primit permisiunea să îl vadă pe opozantul rus.

„Medicii care au venit cu acest zbor de la Nürnberg (închiriat de un ONG pentru transferul lui Navalnâi în Germania - n.r.) şi care iniţial nu au primit acces la pacient, l-au obţinut în cele din urmă acum câteva minute”, a anunţat într-o conferinţă de presă la Berlin un membru al anturajului opozantului, Leonid Volkov, care a spus că este vorba de un pas înainte.

Fundația germană Cinema For Peace, a trimis joi un avion medical în orașul sibian Omsk pentru a-l transporta pe Navalnâi la renumitul spital Charite din Berlin.

Medicii ruși care s-au ocupat de opozantul lui Putin spun că nu au găsit nicio dovadă care să susțină afirmațiile potrivit cărora Navalnâi ar fi fost otrăvit.

Familia nu a primit încă „niciun diagnostic”

Leonid Volkov spune că familia lui Navalnâi nu a primit încă „niciun diagnostic, nici o analiză” și nici un acces la date despre starea sa, și acuză autoritățile ruse că au încercat să efectueze o „operațiune de acoperire”.

„Oamenii în haine albe au fost literalmente înlocuiți de persoane în costume gri”

Descriind situația de la spitalul din Omsk, el a spus: „Personalul medical, oamenii în haine albe, au fost literalmente înlocuiți de persoane în costume gri în birourile lor”.

„Cererea noastră rămâne aceeași: trebuie să-l aducem într-un anumit loc, la Berlin la Charite, unde se poate face o analiză independentă a ceea ce i se întâmplă”, a adăugat Volkov.

El a cerut liderilor europeni să ajute la acceptarea transferului lui Navalnâi de către autoritățile din Rusia.

„Cerem tuturor să facă presiuni mai puternice pentru acest lucru, pentru că este cu adevărat necesar”, a spus Volkov.

CEDO, sesizată de apropiații lui Navalnâi pentru a obţine transferul său în Germania

Apropiații lui Navalnâi cer Curții Europene pentru Drepturile Omului să obțină transferul opozantului rus în Germania.

CEDO, cu sediul la Strasbourg, a fost sesizată în baza articolului 39 din regulamentul său, care îi permite să ia măsuri de urgenţă atunci când integritatea fizică a unui reclamant este ameninţată.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: