image
Sursa foto: NADEJDA ROSCOVANU

„Drumurile bune” au stârnit scandal la Bubuieci: Primarul ar fi de vină

Drumurile proaste au stârnit scandal în satul Bubuieci, suburbie a Chișinăului. Locuitorii s-au împărțit în două tabere: pe de o parte cei care locuiesc într-un sector nou al localității, de cealaltă parte, cei care au drum în direcția veche a satului. Vinovat de aceste dispute s-ar face primarul comunei Bubuieci, Igor Moraru, care a hotărât să schimbe strada care urma să fie reparată anul acesta prin „Programul Drumuri Bune”, afirmă unii consilieri.

Disputele dintre locuitorii comunei Bubuieci au avut loc în ziua de 18 august 2020, în incinta primăriei. Cele două tabere, dintre primar, consilieri și săteni, au adus în van argumente unii altora care stradă e mai importantă pentru a fi reparată anul curent. Oricum, consătenii nu s-au înțeles până la urmă.

Fiecare a tras la drumul lui

Bubuiecenii din sectorul cu case noi au cerut ca banii destinați anul acesta pentru reparația drumurilor din localitate să se investească în strada lor, Dumbrava, acolo unde sunt multe familii tinere cu copii care merg la școală și care se împotmolesc în noroi în zilele cu ploi. Cei ce locuiesc în satul vechi au insistat ca anume drumul lor să fie reparat, strada 27 august 1989, argumentând că bătrânilor ce locuiesc în acea regiune le vine greu să se deplaseze până în centru satului, către instituțiile publice sau la stația troleibuzului nr. 37, care face legătura cu capitala. Amândouă părțile au cerut ca, după ce vor obține ca drumul să le fie reparat, troleibuzul să circule și în mahalaua lor.

bubuiecibubuieci

De aceeași părere cu cei din partea veche a Bubuieciului a fost și primarul comunei, Igor Moraru. Acesta le-a argumentat consătenilor săi că strada 27 august 1989 are prioritate, pentru că, a spus el, după ce le-au fost anulate rutierele care circulau până în partea veche a localității, troleibuzul care le înlocuiește acum nu poate circula până acolo din cauza drumului rău.

Mai mult, primarul Igor Moraru a făcut și o solicitare către Directorul general interimar al Î.S. „Administrația de Stat a Drumurilor”, în data de 10.08.2020, solicitând schimbarea adresei lucrărilor, de la strada Dumbravei către 27 august 1989:

bubuiecibubuieci

„În legătură cu demararea programului de reparație periodică și întreținere a drumurilor publice naționale, locale, comunale și a străzilor, amplasate teritorial în municipiul Chișinău (Programul Drumuri Bune), Primăria comunei Bubuieci solicită modificarea adresei executării lucrărilor încluse în caietul de sarcini.

Solicităm schimbarea adresei lucrărilor de la strada Dumbravei, s. Bubuieci, pe strada 27 august 1989, s. Bubuieci. Tipul lucrărilor și volumul acestora nu va fi modificat”, s-a adresat primarul comunei către administrația de stat a drumurilor.

bubuiecibubuieci

Igor Moraru a explicat factorilor de decizie intenția sa: „Solicitarea intervine în urma coordonării rutei de troleibuz nr. 37 cu Primăria Chișinău, fiind necesare executarea acestor lucrări pe strada indicată pentru a da posibilitatea desfășurării traficului de călători în siguranță”.

„Noi avem bani alocați, nu vă atingeți de ei!”

Consiliera Larisa Ceban, la ședința din 28.05.2020, a spus că consiliul local a decis altceva, dar Moraru și-ar fi asumat responsabilități care nu i-ar aparține.

„La ședința consiliului ni s-a spus că se cere să propunem două străzi pentru reparație. Apoi, urmau să vină persoanele respinsabile care urmau să inspecteze cele două strazi: Dumbravei și 27 august 2089. Strada care avea să întrunească parametrii tehnici, urma să se repare. Domnul primar s-a ridicat atunci și a propus strada Dumbravei, argumentând că cheltuielile urmau să fie mai mici. Eu am susținut propunerea dumnealui. Am zis că, dacă primăria nu are bani, vom folosi banii alocați din Fondul Rutier pentru un drum mai scurt, iar următorii bani urmau să se aloce pentru strada 27 august 1989. Așa a rămas: să vină specialistul să decidă. Nu noi am determinat, noi doar am propus două străzi. Specialistul de la drumuri bune a fost, a luat măsurile și a decis, decizie care a fost publicată pe site-ul administrației publice.

bubuiecibubuieci

Săptămâna trecută, am fost la primar și l-am rugat să vorbim cu locatarii care trăiesc pe strada Dumbravei să se conecteze la rețele, ca să nu se întâmple să strice iar strada, după ce va fi reparată. Dânsul a spus să nu mă preocup, fiindcă nu reparăm strada Dumbravei, dar 27 august 1989. L-am întrebat în ce temei și el a răspuns că „și acolo trăiesc oameni”. Eu vă spun: și în Africa trăiesc oameni, dar investițiile pentru o comună care vrea să se dezvolte se fac acolo unde este rentabilitate. Acest sector e nou. Timp de o oră, am împărțit o sută de pliante oamenilor care au mers pe acolo cu mașina. Acest drum e în pantă foarte înclinată și toată apa spală pietrișul de acolo. I-am arătat primarului filmările. Și acum, primarul a luat banii alocați și i-a împrăștiat nu știu unde și spune lumii că vom face drumul când vor fi bani, că acuma nu-s bani. Noi avem bani alocați pentru strada Dumbrava, nu vă atingeți de ei!”, s-a revoltat consiliera Larisa Ceban către primarul Igor Moraru.

Când plouă, șuvoaiele de pe strada Dumbrava din Bubuieci se revarsă și inundă alte străzi, dar și gospodăriile oamenilor.

Deși, în zilele următoare, consiliera urma să mai verifice niște acte, ca să-i demonstreze primarului că nu procedează corect, Larisa Ceban ne-a spus joi că nu mai are rost, fiindcă lucrările de reparație a străzii 27 august 1989 au început deja de mai multe zile, fără ca primarul să-i anunțe pe locuitorii din mahalaua nouă din apropierea străzii Dumbrava ca să nu mai aștepte aiurea reparația. Larisa Ceban a mai spus că se vor adresa instituțiilor competente ca să verifice legalitatea deciziei pe care și-a asumat-o primarul.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: