image
Sursa foto: captură YouTube

Un vlogger a vrut să filmeze metroul secret din Moscova: Acum e în închisoare

De ani de zile sunt zvonuri persistente că există o rețea secretă de metrou în subteranele Moscovei. Un vlogger care a vrut să verifice această ipoteză s-a trezit în închisoare. Motivul: în Rusia, nu se glumește cu secretele de stat.

Andrei Pâj este un tânăr vlogger celebru în Rusia, iar nefericita experiență a avut-o în 6 august, când a fost arestat pentru „obținerea și dezvăluirea unor secrete de stat”. Informația a fost adusă însă la cunoștința publicului abia două săptămâni mai târziu, adică miercuri, 19 august, când agenția de presă a guvernului, TASS, a difuzat știrea.

Andrei Pâj este un vlogger cunoscut pentru filmările sale în care explorează foste buncăre și zone industriale dezafectate. Foarte popular, vloggerul deține dublă cetățeni, rusă și ucraineană, și are peste 800.000 de abonați pe canalul său de YouTube, Urbanturizm. Însă pasiunea sa pentru urbex (explorare urbană) și pentru vestigiile erei sovietice au deranjat, se pare, la nivel înalt. Ultima sa aventură, în interiorul presupusei linii de metrou secrete, l-a costat libertatea. O arestare care s-a petrecut cu doar câteva zile înainte de spitalizarea opozantului rus Aleksei Navalnâi, aflat în comă după o presupusă otrăvire.

Ce se știe despre metroul secret se sub Moscova

În Rusia circulă de mai mulți ani zvonuri despre un „Metrou 2”, o rețea de tuneluri care ar fi fost destinată armatei și în care ar circula un metrou paralel cu cel din rețeaua publică de transport.

Informația nu a fost niciodată confirmată oficial, nici măcar în epoca postsovietică. Dar nici nu a fost dezmințită.

Această rețea secretă de metrou ar fi fost începută în timpul lui Stalin cu scopul de a permite evacuarea unor personaje-cheie, în caz de atac.

În raportul său Military Forces in Transition, publicat în 1991, Pentagonul menționa un complex guvernamental subteran situat sub Moscova: „Sovieticii au construit tuneluri la adâncime, atât în zonele urbane ale Moscovei, cât și în afara orașului. Aceste instalații sunt legate între ele printr-o rețea de linii de metrou interconectate, care furnizează un mijloc de evacuare rapidă și sigură pentru lideri (...) O linie de metrou specială leagă anumite puncte din Moscova și probabil merge până la terminalul VIP al aerodromului Vnukovo”.

Vladimir Șevcenko, fost consilier al fostului președinte Boris Elțân și apoi al președintelui Vladimir Putin, a confirmat la un moment dat existența acestui „metrou 2”, însă nu în calitate de oficial al statului.

Nici agenția guvernamentală TASS, care este sub controlul puterii și a transmis știrea arestării vloggerului, nu dezminte existența metroului secret. „Lui Andrei Pâj i se reproșează că a transmis în Ucraina date despre liniile de metrou ale Moscovei. Aceste informații sunt considerate secret de stat”, scrie TASS.

Anchetatorii au găsit filmarea incriminată pe un stick USB pe care Andrei Pâj l-ar fi luat cu el în Ucraina.

Vloggerul riscă până la opt ani închisoare

În prezent, vloggerul este în așteptarea procesului, care ar urma să aibă loc în octombrie. Andrei Pâj riscă între trei și opt ani închisoare.

Agenția TASS, care citează „o sursă sub acoperirea anonimatului”, mai spune că vloggerul „era monitorizat de mai mult timp”.

Site-ul time24.news scrie că pe contul de Instagram al lui Andrei apăruseră de curând niște comentarii anonime care îl avertizau că va avea cât de curând „mari necazuri”.

La proces, Andrei Pâj ar urma să pledeze nevinovat, dar avocatul său a declarat că tânărul și-a recunoscut parțial faptele, de teamă să nu fie acuzat de spionaj.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: