Starea de sănătate a lui Aleksei Navalnîi, stabilă la sosirea în Germania

Starea de sănătate a lui Aleksei Navalnîi, aflat în comă şi sub respiraţie asistată, este stabilă, a anunţat sâmbătă liderul ONG-ului german Cinema pentru Pace, Jaka Bizilj, la scurt timp după aterizarea avionului care l-a transportat pe opozantul rus de la Omsk, Siberia, la Berlin, relatează Agerpres.

Foto: Profimedia

Aleksei Navalnîi va fi îngrijit într-un spital din capitala Germaniei.

Iniţial, avionul trebuia să aterizeze pe aeroportul Schönefeld, în sud-estul Berlinului, însă în final el a fost direcţionat spre un alt aeroport al capitalei germane, Tegel, aterizând în zona militară a acestui aeroport, unde aşteptau numeroase ambulanţe, a relatat cotidianul german Bild. O maşină a poliţiei şi cel puţin două ambulanţe au fost aduse pe pistă şi Navalnîi a fost scos din avion, potrivit imaginilor în direct difuzate pe site-ul Bild.

La Berlin, Aleksei Navalnîi a fost dus la Spitalul Charité, aflat la circa 10 kilometri de aeroportul Tegel.

Aleksei Navalnîi se deplasa joi de la Tomsk, în Siberia, la Moscova, cu avionul, când i s-a făcut rău. Pilotul a decis să aterizeze de urgenţă la Omsk, în vestul Siberiei, acolo unde opozantul a fost internat la spital. Intrat în comă, el a fost plasat la reanimare sub respiraţie asistată. Susţinătorii săi sunt convinşi că Aleksei Navalnîi a fost victima unei otrăviri intenţionate cu o substanță care i-ar fi fost strecurată în ceaiul pe care l-a băut pe aeroport, înainte de îmbarcare. Însă medicii ruşi de la spitalul din Omsk l-au diagnosticat pe opozant cu o boală metabolică, având glicemia scăzută.

Ţări europene, în special Germania, au propus transferarea lui Navalnîi pentru a fi tratat în străinătate, dar medicul-şef de la Omsk a anunţat la început că acesta nu este transportabil, întrucât starea sa este instabilă. Decizia a fost calificată de apropiaţii lui Navalnîi ca fiind de natură politică, şi nu medicală, urmărindu-se ca toxinele să iasă din corp şi să nu mai poată fi detectate.

Vineri seara, medicii ruşi şi-au dat în cele din urmă acordul pentru transferarea lui Aleksei Navalnîi la Berlin.


Pub