(doc) Ziua Cunoștințelor este aproape: Instrucţiunea privind măsurile de protecţie pe care trebuie să le aplice elevii, profesorii şi conducerea instituţiilor, elaborată de CNESP

Începând cu 1 septembrie va fi reluat procesul de studii preşcolar şi general în instituţiile de învăţământ publice şi private care vor trebui să se conformeze unor reguli şi instrucţiuni stricte de activitate. Această decizie a fost luată în cadrul şedinţa Comisiei naţionale extraordinare de sănătate publică din 21 august. În acest sens, a fost aprobată o instrucţiune privind măsurile de protecţie care trebuie aplicate pentru organizarea activităţii instituţiilor de învăţământ publice şi private.

Foto: UNIMEDIA

Decizia finală de a redeschide instituţiile de învăţământ va aparţine fondatorilor, doar după ce vor întruni toate regulile menţionate în instrucţiunea CNESP.

Şcolile şi universităţile vor trebui să fie asigurate cu termometre, dezinfectanţi şi alte produse de igienă. În acest scop, Guvernul va aloca suplimentar 31 milioane lei şi alte 105 milioane lei pentru remunerarea cadrelor didactice care vor munci mai mult în perioada următoare. Totodată, nu vor fi permise careurile şi alte manifestaţii festive.

În spaţiile din incinta şcolilor şi universităţilor vor fi marcate benzi pentru a delimita distanţa între persoane de cel puţin 1,5 metri. Aceeaşi distanţă va fi respectată şi între băncile din sălile de curs. Pentru a evita aglomeraţia, lecţiile vor începe la ore diferite, iar după caz ar putea fi reduse. De asemenea, va fi adaptată şi durata pauzelor pentru aerisirea încăperilor şi igienizarea mâinilor. În incinta instituţiilor, toţi vor fi obligaţi să poarte măşti de protecţie, cu acoperirea nasului şi a gurii.

Zilnic, la intrare, un lucrător medical va efectua triajul epidemiologic al elevilor, studenţilor şi personalului angajat. În cazul în care cineva din elevi/studenţi va înregistra febră sau alte simptome, acesta va fi izolat într-o încăpere special amenajată, până la venirea unui matur, în cazul minorilor, iar în cazul elevilor peste 18 ani sau personalului angajat se va anunţa serviciul de urgenţă 112. Dacă vor fi depistate cazuri de infecţie cu virusul Covid-19, întreaga grupă/clasă va fi plasată în autoizolare pe o perioadă de 14 zile.


Pub