Aleksandr Lukaşenko: „Îi ordon ministrului Apărării să ia cele mai stricte măsuri pentru a apăra integritatea teritorială a ţării”

Preşedintele bielorus Aleksandr Lukaşenko i-a ordonat sâmbătă ministrului Apărării să ia „măsurile cele mai stricte” pentru a apăra integritatea teritorială a ţării, scena unei ample mişcări de protest după controversatele alegeri prezidenţiale din 9 august, informează AFP, preluată de Agerpres. Lukașenko a plasat trupe militare în alertă maximă la granița de vest a țării, acuzând acțiuni din exterior și chiar nominalizând SUA că „planifică şi dirijează” protestele din Belarus.

Foto: Nikolai Petrov/ BELTA/ TASS/ Profimedia

Aleksandr Lukaşenko a mers sâmbătă să inspecteze unităţile militare desfăşurate la Grodno, în vestul Republicii Belarus, lângă frontiera cu Polonia, potrivit unui comunicat publicat pe Telegram de Preşedinţia belarusă.

Sosit pe poligonul militar din Grodno, Lukaşenko a denunţat mişcarea de protest, instigată, în opinia lui, „din exterior”.

„Îi ordon ministrului Apărării (...) să apere înainte de toate perla occidentală a Belarus, al cărei centru este la Grodno. Şi să ia cele mai stricte măsuri pentru a apăra integritatea teritorială a ţării noastre", a declarat Lukaşenko.

Dclaraţia survine în condiţiile în care ample exerciţii militare bieloruse sunt prevăzute să aibă loc în regiunea Grodno între 28 şi 31 august.

Aleksandr Lukaşenko, ce susţine că a câştigat alegerile cu 80% din voturi, se confruntă cu o mişcare de protest inedită în această fostă republică sovietică.

Opoziţia denunţă fraude şi organizează manifestaţii zilnice pe teritoriul bielorus.

Un „consiliu de coordonare”, menit să promoveze tranziţia politică după alegeri, a fost format săptămâna aceasta de opoziţie, însă autorităţile au declanşat joi urmăriri penale împotriva membrilor lui, pentru „atingere adusă securităţii naţionale”.

Candidata opoziţiei belaruse Svetlana Tihanovskaia, refugiată în prezent în Lituania, a dat asigurări vineri că poporul belarus „nu va accepta niciodată leadershipul actual”.

La rândul său, Lukaşenko a dat asigurări vineri că „va rezolva problema” mişcării de protest.


Pub