Aleksandr Lukaşenko anunţă că va închide fabricile unde au avut loc proteste: „Oamenii se vor calma şi vom decide pe cine invităm la muncă, după aceea”

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a anunţat, sâmbătă, că va închide fabricile unde au avut loc proteste şi a sugerat că muncitorii participanţi la aceste acţiuni vor fi concediaţi, informează Reuters, care citează agenţia de presă rusă RIA.

Foto: www.dw.com

„Dacă o fabrică nu lucrează atunci haideţi să îi punem lacătul pe poartă începând de luni”, a spus Lukaşenko în oraşul Grodno, aflat în apropierea frontierei cu Polonia. „Oamenii se vor calma şi vom decide pe cine invităm (la muncă) după aceea”, a adăugat el.

În ultimele două săptămâni, zeci de mii de demonstranţi au ieşit pe străzile din Minsk şi din alte oraşe din Belarus pentru a protesta contra realegerii controversate a lui Lukaşenko (65 de ani) în funcţia de preşedinte la scrutinul prezidenţial din 9 august, citează Agerpres.

Unii muncitori din mai multe fabrici din Belarus s-au alăturat protestelor.

Lukaşenko a negat că ar fi fost comisă vreo fraudă în alegerile din 9 august.

Lituania i-a oferit azil candidatei opoziţiei belaruse Svetlana Tihanovskaia, care a părăsit Belarusul după alegerile prezidenţiale din 9 august. Fără a da nume, liderul de la Minsk a menţionat că organizatorii protestelor din Belarus „stau peste hotare în ţări vecine” şi se bucură de sprijin politic din partea liderilor statelor respective.

Opoziţia belarusă, care este convinsă că votul a fost fraudat, a anunţat o grevă generală în semn de protest, în timp ce liderul de la Minsk invocă rezultatele oficiale ale scrutinului, ce îi acordă peste 80% din sufragii, iar Svetlanei Tihanovskaia doar 10%. Poliţia belarusă a intervenit brutal împotriva protestatarilor, reţinând mii dintre aceştia, dintre care mulţi au declarat că au fost torturaţi în detenţie.


Pub