Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Preşedintele belarus Alexandr Lukaşenko anunţă…

Preşedintele belarus Alexandr Lukaşenko anunţă că va închide fabricile unde au avut loc proteste

Alexandr Lukașenko, președintele Republicii Belarus

Preşedintele belarus Alexandr Lukaşenko a anunţat, sâmbătă, 22 august, în cadrul unui miting organizat cu susținătorii săi din orașul Grodno, că va închide fabricile unde au avut loc proteste şi a sugerat că muncitorii participanţi la aceste acţiuni vor fi concediaţi, informează tvrain.ru.

Oamenii se vor calma, vom decide mai târziu cina va munci la aceste fabrici”, a spus el.

Șeful Belarusului a mai adăugat că jumătate din imaginile video cu persoane bătute în timpul protestelor organizate sunt trucate.

60% au prezentat vânătăi. 60% dintre videouri sunt înscenate! Timpul va trece, vă vom spune cu calm despre acest lucru și vă vom arăta. Astăzi nu este momentul să vorbim despre asta, pentru a nu deranja oamenii”, a declarat Lukașenko.

Lukașenko a cerut și „să fie iertată poliția dacă a comis o greșeală undeva”.

În ultimele două săptămâni, zeci de mii de demonstranţi au ieşit pe străzile din Minsk şi din alte oraşe din Belarus pentru a protesta contra realegerii controversate a lui Lukaşenko (65 de ani) în funcţia de preşedinte la scrutinul prezidenţial din 9 august. Unii muncitori din mai multe fabrici din Belarus s-au alăturat protestelor.

Lukaşenko a negat că ar fi fost comisă vreo fraudă în alegerile din 9 august.

Lituania i-a oferit azil candidatei opoziţiei belaruse Svetlana Tihanovskaia, care a părăsit Belarusul după alegerile prezidenţiale din 9 august. Fără a da nume, liderul de la Minsk a menţionat că organizatorii protestelor din Belarus „stau peste hotare în ţări vecine” şi se bucură de sprijin politic din partea liderilor statelor respective.

Opoziţia belarusă, care este convinsă că votul a fost fraudat, a anunţat o grevă generală în semn de protest, în timp ce liderul de la Minsk invocă rezultatele oficiale ale scrutinului, ce îi acordă peste 80% din sufragii, iar Svetlanei Tihanovskaia doar 10%. Poliţia belarusă a intervenit violent împotriva protestatarilor, reţinând mii dintre aceştia, dintre care mulţi au declarat că au fost torturaţi în detenţie.