Cine este Alexei Navalnîi și de ce Putin nu-i pronunță numele?

În ultimele zile, presa din lumea întreagă vorbește despre „otrăvirea” lui Alexei Navalnîi, unul dintre cei mai mari oponenți ai lui Vladimir Putin. Mulți susțin că acesta ar putea avea aceiași soartă ca și foștii rivali care au fost asasinați. Dar astăzi, ne-am propus să ne reamintim sau să aflăm cine este Navalnîi și de ce Putin ar putea să se teamă de el.

De mai bine un deceniu Alexei Navalnîi reprezintă simbolul opoziției în Federația Rusă și este omul care trezește activismul rușilor și plantează în conștiința colectivă nevoia de schimbare. El nu se teme să scoată în evidență toate fărădelegile comise de cei de la Kremlin și încearcă să zdruncine liniștea dictatorială impusă de Putin.  

Numele lui Alexei Navalnîi a apărut în presă și în mediul online, după ce în anul 2007 a început să scrie pe pagina LiveJournal despre cazurile de corupție în care sunt implicați oficiali de rang înalt de la Moscova. Navalnîi a intrat în posesia unor documente guvernamentale private după ce a cumpărat acțiunile unei dintre companiile rusești de top din domeniul petrolului și gazelor și le-a publicat pe site-ul său pentru a demonstra corupția și utilizarea improprie a bugetului de stat. De atunci, el publică cu regularitate investigații privind actele de corupție comise de deputați și oameni din fruntea statului. Astfel, el a reușit să adune în jurul lui milioane de susținători atât în mediul online, cât și în cel offline și să devină unul dintre cei mai puternici rivali ai lui Vladimir Putin. De atunci, el și-a trăit viața de la un protest la altul, de la un arest la altul.

După numeroase arestări, trei ani mai târziu, Navalnîi nu s-a lăsat înfrânt și a candidat la alegerile locale din Moscova, ocupând locul doi, după candidatul propus de „Edinaia Rossia” (partidul lui Putin). În timpul campaniei electorale, Navalnîi a fost condamnat la cinci ani de închisoare pentru delapidare și a fost îndepărtat de Kremlin. El a fost eliberat chiar a doua zi după ce a făcut apel. Procurorii ruși au spus atunci că prin eliberarea acestuia, îi asigură dreptul să vorbească cu alegătorii. Tot atunci, Alexei a stârnit și mai mult furia conducerii de la Moscova după ce a numit formațiunea lui Vladimir Putin un „partid de hoți și escroci” și a organizat o serie de proteste. Aceste manifestații au atras atenția și presei din întreaga lume, care l-a prezentat pe Navalnîi drept „ultimul erou al opoziției rusești și bărbatul de care Putin se teme cel mai mult”. Acest lucru este și mai mult accentuat de felul în care șeful Federației Ruse evită să-i rostească numele, ori de câte ori este întrebat. Astfel, când Putin face referire la Navalnîi îi spune: „acel personaj”, „Saakashvili în formatul rusesc”, „acest domn” sau pur și simplu „el”.

Dar Navalnîi nu a stat pe loc și a continuat să publice tot mai multe dezvăluiri privind actele de corupție comise de actuala guvernare. Astfel, pagina lui de YouTube a devenit foarte populară, adunând milioane de susținători. Kremlinul a căutat cum ar putea să-l discrediteze, însă, nu i-a reușit. În decembrie 2016, Navalnîi anunță că vrea să candideze la alegerile prezidențiale din 2018. Însă, el nu ajunge acolo, pentru că la 25 decembrie 2017, Comisia Electorală Centrală din Rusia refuză să-l înregistreze din cauza unei noi condamnări. A fost inculpat, judecat și, într-un final, condamnat la cinci ani de închisoare cu suspendare pentru acuzația de deturnare de fonduri – un proces politic, așa cum a fost descris de mulți analiști și oficiali occidentali. Numai în 2017 a fost arestat de trei ori pentru participarea la diverse acțiuni împotriva Kremlinului.

La începutul acestui an, Navalnîi a desfășurat o campanie împotriva modificării Constituției propusă de către Putin. „Putin vrea să fie conducătorul pe viață al țării. Este o uzurpare a puterii, iată ce se întâmplă și trebuie combătută”, a declarat Alexei. 

La mijlocul acestei săptămâni, presa din întreaga lume anunța despre spitalizarea lui Navalnîi într-un spital de urgență din orașul Omsk, după ce în timpul zborului de la Tomsk la Moscova și-a pierdut cunoștința. El a fost pus în comă artificială, starea lui fiind constantă, dar gravă. Susținătorii lui spun că acesta ar fi fost otrăvit la aeroport. După câteva ore de la spitalizare, poliția a confirmat că în corpul lui s-a depistat o substanță periculoasă, dar nu au precizat ce anume. Ulterior, medicii au anunțat că Navalnîi nu a fost otrăvit și au refuzat să-i permită familiei să-l transfere pe Alexei la un spital din Germania. Totuși, sâmbătă, 22 august, acesta a fost transferat într-un spital din Berlin. Medicii germani vor face examinări și ulterior vor veni cu declarații de presă. Familia lui susține că astfel se încearcă eliminarea substanței din organismul lui. Mulți susținători se tem că Alexei ar putea avea aceeași soartă ca foștii politicieni care au îndrăznit să-l conteste public, vizibil și repetat pe Vladimir Putin: Anna Politovskaia, Boris Nemțov sau Aleksandr Litvinenko, care au fost asasinați. 

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.