image
Sursa foto: Jurnal.md

Carp, către PG: Delapidările lui Plahotniuc la Metalferos au fost posibile din cauza lui Dodon, fost ministru al Economiei

Deputatul Lilian Carp solicită într-o sesizare adresată procurorului general, Alexandr Stoianoglo, să spună dacă, în cadrul dosarului Metalferos, în atenția procurorilor a fost și președintele Igor Dodon care deținut funcția de ministru al Economiei şi Comerțului în perioada lansării monopolului.

Legislatorul a făcut această sesizare după ce Stoianoglo a oferit recent detalii despre dosarul Metelaferos, acuzându-l pe Plahotniuc că a fost principalul beneficiar al delapidărilor, statul find prejudiciat cu 1,2 miliarde de lei.

„Nimic nou sub soare, toată lumea ştie că Plahotniuc a fost implicat la Metalferos încă din timpul guvernării comuniste şi a făcut aceste hoții fiind ajutat de funcționarii corupți de la Ministerul Economiei. Monopolul în acest domeniu a fost posibil în urma unor modificări a cadrului normativ în anul 2006-2007, promotor al acestora fiind Ministerul Economiei şi Comerțului, condus pe atunci de către actualul preşedinte Igor Dodon, iar director financiar al Metalferos, în toată aceasta perioadă, a fost însuşi naşul de cununie al lui Igor Dodon, Sergiu Catană”, a comentat Lilian Carp.

Deputatul mai întreabă procurorul general dacă a fost sau urmează să fie dată o apreciere privind politicile promovate de conducerea Ministerului Economiei şi Comerțului sub conducerea lui Igor Dodon şi dacă aceste decizii au reprezentat interesul statului, dat fiind monopolizarea imediată a pieței metalelor, cu delapidări de proporții ce au urmat timp de peste un deceniu.

„A fost audiat sau urmează a fi audiat ex-ministrul Economiei, Igor Dodon, în cadrul acestui dosar penal? În cazul răspunsului afirmativ, care este calitatea procesuală a acestuia în cadrul dosarului penal? Care sunt măsurile întreprinse de către organele procuraturii în vederea recuperării prejudiciului cauzat la bugetul public naţional? Care este suma totală a activelor care au fost deja recuperate şi pe ce sumă la moment este aplicat sechestru?”, mai sunt întrebările din sesizarea lui Lilian Carp.

Potrivit Procuraturii Generale, în perioada anilor 2015 – 2017, una dintre companiile nerezidente, controlate de Plahotniuc, ar fi primit în cont, de la companiile din alte state, circa 35 de milioane de dolari SUA, din care doar aproximativ 27 de milioane de dolari au fost transferate în contul Metalferos, diferența de bani fiind virată pe conturile firmelor controlate de Plahotniuc, prin intermediul persoanelor interpuse.

Procurorul General, Alexandr Stoianoglo, a declarat că până acum un an în dosarul Metalferos nu a fost întreprins nimic, iar dosarul inițiat acum un an de Procuratura Anticorupție era unul pur formal, care s-a limitat la investigarea superficială a unor aspecte neimportante

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: