Femeie bolnavă de cancer, obligată să dea 8000 de lei mită echipei de chirurgi pentru o intervenţie. Un medic de la Institutul Oncologic, reţinut de CNA

Un chirurg de la Institutul Oncologic a fost reţinut, cu puţin timp în urmă, de ofiţerii CNA şi procurorii anticorupţie, fiind bănuit de corupere pasivă. Acesta a fost denunţat de o pacientă, care s-a plâns că i s-au cerut 8000 de lei pentru o intervenţie chirurgicală.

Foto: cna.md

În fapt, pacienta, care suferea de o maladie incurabilă, a comunicat că urma să suporte o intervenţie chirurgicală în Secţia ginecologie din cadrul IMSP „Institutul Oncologic”, iar pentru serviciile personalului, antrenat la operaţie, a achitat 8000 de lei. Potrivit ei, chirurgul ar fi chemat-o în birou şi i-ar fi spus că toată echipa, care va asista la operaţie, trebuie „mulţumită”, iar banii urmau să fie transmişi după intervenţie. Cu câteva zile înainte de operaţie însă, acelaşi medic a invitat-o din nou, spunându-i că până la operaţie trebuie să-i transmită 1000 de lei şi 7000 după intervenţie.

Femeia s-a adresat cu denunţ la CNA, iar pe faptele descrise a fost iniţiată o cauză penală. Astfel, ambele sume au fost transmise sub controlul CNA, acţiunile fiind documentate audio şi video. Astăzi, în urma unor percheziţii, desfăşurate de procurori şi CNA la biroul medicului, acesta a fost reţinut pentru 72 de ore şi plasat în izolatorul CNA. În prezent, acesta este cercetat pentru corupere şi riscă până la 10 ani de închisoare, amendă penală şi privarea de dreptul de a ocupa funcţii publice pentru o anumită perioadă.

CNA amintește că orice persoană se prezumă a fi nevinovată până la pronunţarea unei decizii definitive şi irevocabile de judecată.

Procuratura Anticorupţie conduce urmărirea penală.


Pub