Andrei Năstase, despre soluțiile Platformei DA pentru problemele agricultorilor

Platforma DA a publicat o lista de măsuri menite să soluționeze „complex problemele cronice ale agriculturii, în contextul calamităților naturale”. „Ultima criza climaterică, caracterizată în special printr-o secetă severă, a demonstrat elocvent toate carențele cronice ale politicilor precare în domeniul agricol și lipsa totală a măsurilor de protecție a fermierilor în fața calamităților naturale. În ultimii 30 de ani nicio guvernare nu a făcut nimic pentru soluționarea fundamentală, complexă și sistemică a problemei sectorului agrar prin prisma asigurării și protecției agricultorilor în cazul cataclismelor”, a declarat liderul formațiunii, Andrei Năstase.

Foto: UNIMEDIA

Astfel, măsurile înainate de Platforma DA se referă la:

- irigarea masivă a terenurilor agricole, prin utilizarea eficientă a resurselor acvatice în scopul irigării. Programul ar prevedea construirea mai multor bazine de acumulare a apelor la care s-ar conecta un număr maxim de agricultori.

- asigurarea în agricultură, care ar proteja bunurile producătorilor, investiţiile financiare în cazul producerii calamităţilor naturale.

- împădurirea țării prin demararea unui Program Național de împădurire, care ar prevedea plantarea anuală a 15-30 hectare de pădure.

„Platforma DA reiterează importanța strategică enormă a domeniului agricol pentru Republica Moldova și necesitatea implementării unor politici durabile, eficiente și sustenabile în agricultură. Doar astfel satele noastre vor fi apărate în fața fenomenului depopulării și exodului masiv, iar țara – în fața pericolului prăbușirii securității alimentare naționale”, a mai spus Năstase.

Anterior, la o discuție cu agricultorii din sudul țării, actualul prim-ministru Ion Chicu a anunțat că în 2021 Guvernul va aloca bani pentru restabilirea sistemelor de irigare. Pentru aceasta ar fi necesari circa 135 milionae euro. Totodată, premierul și fermierii au discutat alte soluții pe termen mediu care prevăd: restabilirea sistemelor de grindină, reconstrucția digurilor de protecție a râurilor, plantarea fâșiilor forestiere și elaborarea politicilor publice pentru folosirea apelor subterane la irigarea terenurilor agricole.


Pub