PAS s-a răzgândit și cere adoptarea de urgență a modificărilor la Codul Electoral. PSRM: Trei săptămâni în urmă strigau că nu trebuie adoptat în a doua lectură, astăzi au schimbat „пластинка”

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Sergiu Litvinenco susține că este necesar de urgență de modificat Codul electoral, întrucât ar conține mai multe lacune care ar duce la fraudarea alegerilor prezidențiale, care se vor desfășura pe 1 noiembrie. Declarația vine după ce pe 19 august, Ministerul Justiției a recepționat opinia comună urgentă a OSCE/ODIHR și Comisiei de la Veneția asupra proiectului de lege nr. 263, ce se referă la modificarea Codului electoral, Codului contravențional și Codului serviciilor media audiovizuale.

Foto: UNIMEDIA

Deputatul afirmă că urmează a fi convocată Comisia juridică a Parlamentului pentru a fi analizate toate amendamentele, iar dacă deputații PSRM nu vor fi de acord să colaboreze, reiese că își doresc fraudarea alegerilor. Președintele Comisiei juridice, socialistul Vasile Bolea a declarat că reacție celor de la PAS este una copilărească, asta deoarece cu trei săptămâni în urmă spuneau că proiectul nu trebuie adoptat în a doua lectură, iar astăzi spun că proiectul trebuie adoptat, iar dacă nu - alegerile vor fi fraudate.

„Avizul conține foarte multe recomandări la textul de lege expedit experților. Practic la fiecare prevedere experții au venit cu propuneri de îmbunătățire. Contrar celor afirmate în spațiul public de către uni exponenți, Comisia de la Veneția și ODIHR nici într-un caz nu au menționat că proiectul de lege nu poate fi adoptat și pus în aplicare în cadrul alegerilor prezidențiale din noiembrie, din potrivă, Comisia spune că modificarea Codului electoral pentru alegerile prezidențiale este încă posibilă. Este adevărat că timp nu este foarte mult, însă Parlamentul încă mai poate modifica codul electoral în conformitatea cu recomandările Comisiei de la Veneția pentru a fi aplicat la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie. Termenul limită când aceste prevederi trebuie să intre în vigoare este 1 septembrie 2020 pentru că anume atunci încep primele procese electorale de a fi realizate. Chiar și dacă nu se reușește la acest termen, unele modificări, conform aceluiași aviz, pot fi puse în aplicare și mai târziu. Evident că nu mai târziu de 2 octombrie”, a declarat Litvinenco.

Deputatul susține că, în următoarele zile, Comisia juridică numiri și imunități pentru a analiza versiunea finală a proiectului legii să analizeze toate propunerile și amendamentele care au parvenit atât din partea deputaților cât și a Comisiei de la Veneția, iar ședința Plenară a Parlamentului trebuie convocată nu mai târziu decât săptămâna viitoare.

„Dacă Partidul Socialiștilor va da curs acestei inițiative, va fi de acord să lucrăm împreună să înlăturăm lacunele care ar frauda alegerile, atunci este o situație, iar dacă PSRM va folosi în continuare acest fapt că legislația electorală nu mai poate fi modificată, dat fiind faptul că avizul Comisiei de la Veneția nu permite, atunci este clar că PSRM vrea să fraudeze aceste alegeri și practic este unica lor opțiune”, a conchis deputatul PAS.

În replică, Președintele Comisiei juridice, socialistul Vasile Bolea a declarat că cei de la PAS „și-au schimbat macazul”.

„Dacă trei săptămâni în urmă cei de la PAS strigau că nu trebuie adoptat în a doua lectură, astăzi spun că proiectul trebuie adoptat, iar dacă nu se adoptă alegerile vor fi fraudate. Aceste reacții copilărești, dă dovadă că cei de la PAS nu au intrat în esența ei. Atunci când se dezbătea proiectul în prima lectură, ei nu au avut o abordare pragmatică, dar au venit cu nișe discursuri patetice. După ce experții internaționali au spus că proiectul este unul bun, astăzi ne trezim că cei din PAS au schimbat „пластинка””, a declarat Bolea.

Socialistul a respins acuzațiile potrivit cărora PSRM ar urmări fraudarea alegerilor.

Referitor la fraudarea alegerilor, uitați-vă cine conduce CEC. Președintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Dorin Cimil este exponentul și a fost propus de către PAS în vara anului trecut, cine are pârghii pentru a influența și a denatura rezultatul votării? Întrebați-vă pe voi!”, a conchis socialistul.

Anterior, Maia Sandu a declarat că socialiștii ar pregăti de pe acum fraudarea alegerilor prezidențiale din toamnă, prin modificările la Codul Electoral, care au fost deja votate în prima lectură în Parlament. Lidera PAS susține că Igor Dodon s-ar teme că va pierde scrutinul, iar din acest motiv, s-ar pregăti „să fure voturile electoratului”.

Ulterior, șeful statului, Igor Dodon, a comentat temerile exprimate de opoziție privind riscul fraudării alegerilor prezidențiale care urmează să aibă loc în toamna acestui an. „Cei care cred că prin astfel de justificare vor reuși cumva să se victimizeze în caz de înfrângere, mă refer la doamna Maia Sandu, cred că greșesc amarnic”, a menționat Igor Dodon, în cadrul ediției speciale „Președintele răspunde”.

Amintim că la data de 9 iulie curent, Parlamentul a votat un proiect de lege în primă lectură cu privire la unele modificări la Codul Electoral.


Pub