(video) Ajutorul de 300 milioane de lei pentru agricultori, publicat în Monitorul Oficial. Ce preț va fi oferit per ha de pentru grâu, orz, rapiță și pentru terenurile reînsămânțate în primăvară

Prim-ministrul Republicii Moldova, Ion Chicu, a declarat în briefingul de presă, susținut astăzi, 21 august, că o parte din revendicările agricultorilor deja au fost aprobate de Guvern și publicate în Monitorul Oficial. Totodată a prezentat în ce constau aceste revendicări, sugerâng și de existența altor proiecte de lege care ar putea ajuta agricultorii.

Foto: UNIMEDIA

Premierul prezintă informații despre două subiecte importante. Primul este vorba despre situația în agricultură și al doilea ține de situația epidemiologică.

„Seceta severă a afectat atât culturile din toamnă, cât și din primăvară. Încă din luna mai, Ministerul Agriculturii au îceput să facă totalurile. În mai-iunie din 415 mii de ha, 200.000 ha erau afectate în proporție de 60%. După ce am avut discuții cu reprezentanții agricultorilor, sâmbătă, am ajuns la unele asumări din partea Guvernului, am zis că vom veni la cele 200 milioane lei, cu încă 100 milioane de lei. Miercuri am aprobat, iar astăzi au intrat în vigoare, AIPA este gata să achite, în baza dosarelor prezentate de agricultori, 1500 lei pentru hectarul de grâu, 1530 pentru ha de orz de toamnă, 1600 lei per ha pentru terenurile reînsămânțate în primăvară, 2100 lei în cazul rapiței. De asemenea, am elaborat proiectul prin care acești bani sunt alocați, iar astăzi este în vigoare. Regulamentul de alocare a acestor 300 milioane lei a fost simplificat, eliminând în special, acele acte cadastrale care sunt absolut necesare, dar înlocuindu-le cu un document de la Primărie și considerând necesitarea alocării cât mai rapide a acestui suport”, susține Ion Chicu.

Totodată, Ion Chicu susține că în discuția cu agricultorii a fost agreată propunerea de extindere a dobânzilor la credite, „nu doar pentru creditele noi angajate, dar și pentru cele angajate mai înainte”, a precizat Chicu.

Alte modificări efectuate sunt utilizarea TVA-ului acumulat pentru agricultori, pentru plățile fiscale aferente salariilor, dar și pentru achitarea impozitului funciar care agricultorii urmează să-l achite pe 30 septembrie și care total pe țară depășește 120 milioane lei.

O altă modificare este insituirea Moratoriului pentru controalele fiscale pentru agenții economici din agricultură până la 31 decembrie 2020. Suplimentar acestui proiect este oferirea Camerei de Comerț și Industrie să ofere certificate de forță majoră, care ulterior ar putea în unele cazuri să ofere posibilități debitorilor saua agenților economici din agricultură, sau să ajungă la o înțelegere cu creditorii sau furnizorii.

Ion Chicu asigură că a început discuțiile cu FMI pentru a coordona acest proiect, iar acestea ar putea fi aprobate și în ședința următoare a Guvernului.

Un alt proiect de lege care l-a prezentat Ion Chicu este reeșalonarea creditelor pentru bănci. „Acesta urmează să fie, de asemenea, coordonat cu FMI”, a conchis Chicu.

Ce ține de domeniul epidemiologic, va fi publicat o nouă Decizie a căror modificări vor intra în vigoare de la 1 septembrie.

UNIMEDIA transmite live:


Pub