(video) Agricultorii au anunțat că pleacă acasă: Ne ducem să ne facem datoria, dar ne vom reîntoarce, nu am cedat

Reprezentanții sectorului agricol, după mai bine de câteva săptămâni de proteste, anunță că se retrag acasă. Aceștia spun că nu cedează și dau răgaz Guvernului să vină cu soluții, de altfel, spun ei, peste o lună vor ieși din nou la protest.

Foto: UNIMEDIA

„Noi totuși am așteptat un răspuns de la fracțiunile politice. Noi plecăm pentru că avem obligațiunea morală și fizică față de cei care ne-au încredințat pământul și noi nu suntem cei care dau cu picioru. Ne ducem acasă pentru că timpul ne presează, ne ducem să ne facem datoria, să prelucrăm pământul, dar noi ne vom reîntoarce, nu am cedat. Ceea ce am obținut este nimic, noi doar dăm răgaz guvernului să găsească soluții, ca noi să ne facem lucru”, a menționat Sergiu Stefanco, un reprezentant din Căușeni.

Totodată, au dezmințit mai multe informații care ar fi apărut în spațiu public și au menționat că mulți dintre cei care lucrează în domeniul agricol au plecat în străinătate, unde au făcut bani pentru a-i putea investi în Moldova.

„Suntem niște oameni care, știm să muncim, să riscăm. Noi nici măcar nu cerem banii statului, cerem banii noștri.Acest suport mic de 3 mii lei, care constituie doar 30% din investițiile pe care le-am făcut fiecare din noi și în acest an, cu părere de rău, de secetă, practic am pierdut tot. Noi cerem doar ce am acumulat în kaznaua statului, banii noștri care i-am dat noi la stat, timp de câțiva ani”, a declarat un reprezentant.

Amintim că pe 18 august, Guvernul a anunțat că va aloca, pe lângă cele 200 de milioane promise anterior, încă 100 de milioane de lei din fondul de intervenție pentru susținerea producătorilor agricoli care au fost afectați de seceta din acest an.

La începutul lunii august, Guvernul a decis alocarea a 200 mln de lei pentru fermierii care au avut de suferit în urma secetei din acest an. Astfel, peste 200 mii de hectare vor fi despăgubite, cu peste 1000 lei per hectar.

Sâmbătă, premierul lon Chicu a avut o întrevedere cu mai mulți agricultori pentru a discuta despre problemele principale ale acestora și de a găsi soluții. Oficialul anunța că au reușit să ajungă la un numitor comun pe mai multe aspecte.

Totodată, Ministrul Agriculturii a anunțat că procedura de obținere a subvențiilor pentru agricultorii, care au înregistrat pierderi mai mari de 60% din recoltă, va fi simplificată

Pe 14 august, mai mulți fermieri au blocat traseul Chișinău-Hîncești cu tehnică agricolă și au pornit într-un marș spre capitală.


Pub