Principală  —  IMPORTANTE   —   De la 1 septembrie moldovenii…

De la 1 septembrie moldovenii care vin din țările aflate în „zonele verzi” nu vor fi obligați să stea în carantină

Premierul Ion Chicu a anunțat că de la 1 septembrie, cetățenii Republicii Moldova care revin acasă din țările aflate în așa-numitele „zone verzi”, nu vor fi obligați să repsecte regimul de carantină.

Decizia a fost luată astăzi de Comisia Extraordinară de Sănătate Publică. Ion Chicu spune că lista acestor țări va fi elaborată de Ministerul Sănătății și care va fi actualizată săptămânal. Cei care vor veni din țările aflate în „zona roșie” vor trebui să respecte în continuare regimul de carantină pentru 14 zile.

Deocamdată nu se cunoaște care sunt aceste țări. În România de exemplu, se publică doar o listă a țărilor din „zona galbenă” pentru care se mențin restricțiile de intrare și de impunere a carantinei. Țările care nu fac parte din această listă, sunt considerate sigure și fac parte din lista țărilor din zona verde.

De exemplu, ultimele actualizări arată că țările din zona galbenă sunt: Africa de Sud, Arabia Saudita, Argentina, Armenia, Bahamas, Bahrain, Bolivia, Bosnia si Herțegovina, Brazilia, Capul Verde, Chile, Columbia, Costa Rica, El Salvador, Eswatini, Guineea Ecuatoriala, Honduras, Insulele Turks si Caicos, Insulele Virgine ale Statelor Unite, Irak, Israel, Kazahstan, Kîrgîzstan, Kosovo, Kuweit, Luxemburg, Macedonia de Nord, Maldive, Moldova, Muntenegru, Oman, Palestina, Panama, Peru, Puerto Rico, Qatar, Republica Dominicana, Singapore, Sint Maarten, Statele Unite ale Americii, Surinam.

Tot la capitolul pandemie, premierul a vorbit și despre începutul noului an de studiu care va începe la 1 septembrie. Ion Chicu spune că decizia rămâne în vigoare și a fost coordonată cu OMS, iar instituțiile de învățământ au 10 zile la dispoziție să se adapteze la rigorile impuse de instrucțiunile autorităților. În caz contrar, școala sau grădinița respectivă nu va putea fi deschisă.

„Deși există decizia de a începe la 1 septembrie, nu este garantat că toate școlile se vor deschide. Sperăm că toate. Școlile vor fi dotatate și cu dezinfectant și cu termometre și trebuie să se conformeze instrucțiunilor. Nu se admit careuri la 1 septembrie pentru nicio clasă”, a punctat Chicu.

În ceea ce priveește învățământul universitar, atunci acesta cel mai probabil nu va începe la 1 septembrie. Potrivit premierului, urmează ca reprezentanții ministerului învățământului să se întrunească într-o ședință cu rectorii și să convină mai multe măsuri necesare.