„Startup Academy” – cursuri de instruire în dezvoltarea afacerilor online pentru antreprenori

Reprezentanții IMM-urilor din Moldova vor învăța să utilizeze soluții digitale, instrumente de marketing, vânzări și promovare online, pentru a-și face vizibilă afacerea în mediul digital și a-și continua activitatea pe timp de pandemie. În acest sens, Proiectul TEKWILL în parteneriat ODIMM lansează „Startup Academy”, ediție dedicată afacerilor mici și mijlocii – o serie de cursuri în domenii practice, care vor oferi IMM-urilor cunoștințele necesare. Timp de câteva luni, peste 300 de IMM-uri vor beneficia de expertiză directă pentru problemele cu care se confruntă în procesul de migrare a afacerii în online, de la mentori cu experiență în marketing, comunicare, IT, logistică, resurse umane etc. Scopul inițiativei este de a forma antreprenorii, astfel încât la finalul cursului să înțeleagă mecanismele care stau la baza creșterii unei afaceri de succes online.

Ana Chirița, directoarea Proiectului TEKWILL: „Necesitatea unui program integrat de cursuri utile pe domeniul digital ne-a fost semnalată de către reprezentanții IMM-urilor într-un studiu realizat în cadrul proiectului Startup Moldova „Digital upgrade” – program prin care ne dorim să contribuim la digitalizarea afacerilor din Moldova. Circa 90% dintre participanți au menționat că u nevoie de expertiză și cunoștințe pentru a deveni competitivi și nu au capacitatea de a construi afaceri durabile online. Răspunzând așteptărilor lor, lansăm acest program complex de cursuri, prin care antreprenorii vor beneficia de expertiză, începând cu principiile de lansare a afacerii în online, continuând cu identificarea nevoilor clienților și până la stabilirea legăturilor cu alți parteneri de dezvoltare.”

Iulia Costin, director general ODIMM: „Trăim un moment istoric de profunde schimbări în modul de viață, maniera în care lucrăm și interacționăm unii cu alții, dar și modul în care ne dezvoltăm afacerile. Echipa ODIMM consideră imperativă adaptarea și transformarea digitală a întreprinderilor mici și mijlocii, care va duce la dezvoltarea, modernizarea și inovarea afacerilor, facilitând accesul acestora la piețe și parteneri noi. În acest proces am implicat practicieni și specialiști care vor ghida IMM-urile în calea lor spre digitalizare. Ne bucurăm să fim alături de antreprenori și să aducem schimbare în viziuni, cunoștințe și abilități, pentru a contribui la dezvoltarea unei economii digitale.”

„Startup Academy” – instruim antreprenorii să-și dezvolte afacerile online

Programul de cursuri este structurat pe două niveluri: mediu și avansat. La prima etapă antreprenorii vor deprinde practici privind importanța prezenței fizice pe platformele online și cum trebuie să se adapteze un business pentru a fi cât mai aproape de clienți. Printre domeniile care urmează a fi studiate la nivelul mediu sunt: bazele marketingului digital, elaborarea conținutului și siguranța online. La cea de a doua etapă, mai avansată, de cursuri, reprezentanții IMM-urilor vor beneficia de mentorat direct asupra activităților care stau în spatele comerțului electronic și de menținere a unui magazin online. În cadrul acestui nivel vor fi studiate cursuri despre crearea unui magazin online, automatizarea proceselor, operațiuni financiare și altele.

Află mai multe detalii accesând https://startupmoldova.digital/antreprenorii-din-moldova-instruiti-in-digitalizarea-afacerilor-la-startup-academy

Digitalizarea IMM-urilor, susținută de USAID și Suedia

Ediția specială a Startup Academy dedicată antreprenorilor este organizată în cadrul programului Startup Moldova „Digital Upgrade”, dezvoltat în cadrul proiectului TEKWILL, cu susținerea partenerilor de dezvoltare USAID și Suedia, împreună cu ATIC, ODIMM, Moldova IT Park și UNDP. Până în prezent circa 472 echipe și 680 de companii au beneficiat de suport pentru creșterea și îmbunătățirea afacerilor, prin intermediul programului. Proiectul TEKWILL și-a propus să depășească astfel granițele sectorului IT, pentru a crește idei care schimbă lumea. 

Anna Lyberg, Ambasadoarea Suediei în Republica Moldova: „Suedia contribuie la creșterea competențelor și a capacității în domeniul IT, promovând soluții inovatoare, atât în sectoarele tehnice, cât și în cele non-IT. Integrarea tehnologiilor informaționale în diferite sfere ale vieții poate oferi oportunități multiple de dezvoltare a afacerilor, creștere economică și îmbunătățirea condițiilor de viață în general. Speranța noastră este că programele de instruire prin care ne dorim să creștem abilitățile în IT vor contribui, de asemenea, la crearea unor oportunități pentru oamenii din Moldova de a investi și de a-și construi viitorul acasă. Împreună, putem asigura un parcurs pozitiv și o dezvoltare durabilă a Republicii Moldova.”

Scott Hocklander, șeful misiunii USAID în Moldova: „Startup Moldova va contribui la consolidarea efortului de dezvoltare a ecosistemului, condus de inovație și cunoașterea industriei tehnologice. Acest proiect face parte dintr-o colaborare public-privată mai largă, pe care USAID o susține în sectoarele-țintă, pentru a dezvolta afaceri inovatoare online. Aceste afaceri, fie că sunt conduse de acasă sau de la birou, vor fi capabile să concureze într-o lumea digitală, aflată în continuă dezvoltare, să funcționeze chiar și în perioade caracterizate de incertitudine, exact ca aceasta prin care trecem acum, și să atragă după sine o creștere a economiei naționale. USAID crede în potențialul Moldovei de a fi în prima linie printre afacerile IT din regiune.”

Proiectul TEKWILL – Revoluția începe!

Programul național „Startup Moldova” este parte a Proiectului TEKWILL, implementat de Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC, cu susținerea financiară a Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională și a Suediei. „Tekwill” a fost creat în anul 2017 ca Centru de Excelență al sectorului ICT din Moldova, având drept scop principal alinierea domeniului la cerințele curente ale pieței. Pentru a continua să contribuie la creșterea competitivității industriei IT și a altor sectoare strategice ale economiei, centrul și-a extins domeniile de activitate, devenind în 2019 un proiect complex la nivel național, cu sloganul „Revoluția începe!” Obiectivul de bază al Proiectului TEKWILL, în calitatea sa de platformă dedicată progresului sectorului IT, este de a asigura un impact major asupra dezvoltării economice a țării, prin îmbunătățirea capacităților antreprenoriale și educaționale ale societății, dar și prin sporirea potențialului de cercetare și dezvoltare al instituțiilor de învățământ, în conformitate cu cererea de pe piața IT.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.