Pe banii noștri: Dodon nu a fost în Turcia și Filat a înviat 

Săptămâna a început cu ecoul unei știri ce a venit peste weekend – Vlad Filat a revenit în politică după o absență de câțiva ani în care „s-a reabilitat” în penitenciarul 13. Tot în această săptămână Igor Dodon a mai luptat cu încă un fake-news făcut de dușmanii săi ideologici și anume – că el s-a dus în vacanță în Turcia. De fapt, el s-a dus la Moscova, să se plimbe 18 km în pădure și să fie filmat de soția sa. Acest lucru nu ar fi fost deloc posibil la Condrița, unde sunt peste 100 de hectare deoarece deatâta. 

Dar înainte de a intra în detalii, vă anunțăm că puteți citi acest text și în e-mail-ul vostru, dacă vă abonați la newsletter. 

Luni, 17 august 

Într-o conferință de presă președintele fracțiunii PSRM din Parlament, Corneliu Furculiță, a spus că „PAS și Platforma DA” vor să „optimizeze” și fermierii, iar asta se face prin permiterea străinilor de a cumpăra terenurile agricole din R. Moldova. „Vedem unele forțe care imploră agricultorii să ia tehnica agricolă și să vină în piața de la Chișinău, astfel încât să provoace haos”. Este prima dată când unii politicieni ar face așa apeluri pentru cetățeni ca să iasă la proteste, inclusiv cu tehnica agricolă. Este prima dată după Igor Dodon, care a recomandat în 2016 adversarilor politici să „nu se joace cu focul”. „Îi preîntâmpin că le sar papucii. Pentru mine au semnat cinci sute de mii de cetăţeni. Toţi vor veni la Chişinău să protesteze. Aşa că să nu se joace cu focul”. 

Marți, 18 august

Președinția Republicii Moldova a venit de dimineață cu un comunicat, în care anunța că mai multe instituții media care scriu un anumit fake-news despre faptul că Dodon a plecat în vacanță în Turcia vor fi dați în judecată. De fapt, mare mare mare diferență. Dodon a plecat în vacanță, dar la Moscova. 

Tot marți, Corneliu Furculiță i-a dat un sfat Maiei Sandu despre cum trebuie să comunice cu mass-media. „Cu mass-media trebuie de discutat, de explicat, nu de atacat mereu în judecată”. Încă nu se știe dacă același sfat a fost adresat și președinției. 

Miercuri, 19 august 

Proaspăt revenit pe scena politică, Vlad Filat le-a propus PAS și PPDA să facă un bloc electoral comun pentru alegerile prezidențiale și Parlamentare. Într-un univers paralel, omul de afaceri Valerian Mânzat a venit cu o propunere de a-și uni forțele cu Mark Zuckerberg și lui Bill Gates pentru a crea o rețea de socializare comună, în care să fie folosit un device windows, care să fie plin cu poze în halat pe terenul de golf. 

Joi, 20 august

După ce PLDM a propus să fie creat un bloc comun al forțelor pro-europene, PPDA a amintit că și ei au propus formarea unui bloc electoral al forțelor europene. Între timp, ideea unui bloc electoral al forțelor pro-europene, dar unioniste, încă se discută. Încă se păstrează șansa ca până pe 1 noiembrie pe dreapta să fie format un bloc electoral al blocurilor electorale. 

Vineri, 21 august

Președintele Igor Dodon, în cadrul emisiunii sale, a anunțat că este gata să-și administreze vaccinul la COVID-19 produs de ruși. Acesta a spus că „este gata să își riște sănătatea”. Teoretic, dacă ar avea încredere în vaccin nu ar trebui să riște cu nimic.

Experiența anterioară a demonstrat că cele mai riscante vaccinuri pentru politicieni sunt cele care se administrează prin intermediul ceaiurilor. 

Tot vineri, și deputatul devenit independent cu aspirații socialiste, Eugeniu Nichiforciuc, a sugerat că „ar trebui să fie remanieri în guvernul Chicu”, și anume, mai mulți miniștri numiți de PD să fie demiși. Chiar nu știam că socialiștii atât de tare se rușinează, încât au trebuit să scoată un deputat ca să ceară alte funcții din Guvern. 

Între timp, în Moldova

Săptămâna asta s-a înregistrat un record de cazuri confirmate într-o singură zi: 626 cazuri. S-a întâmplat în ziua de miercuri, 19 august. 

Totodată, în la începutul acestei săptămâni, potrivit biroului Național de Statistică, țara noastră a avut un declin de 81,4% din servicii turistice. Încasările în turismul intern au fost cu 60% mai puțin față de aceeași perioadă, ianuarie-iunie. 

Scrie despre politică într-un mod unic în Moldova - neserios, serios! Nu-i prea scapă nimic din actualitate și știe să o explice pe limba tuturor.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.