17:45:48 24.04.2024
Stiri

Parlamentarul Matei Dobrovie spune că a DEBLOCAT procesul de REDOBÂNDIRE a cetățeniei române pentru basarabeni. Totuși, ANC a adăugat două CONDIȚII, care ar putea să facă inoperabilă soluția găsită

Actualitate 21.08.2020 12:37 Vizualizări2645 Autor: Ziarul National
Parlamentarul Matei Dobrovie spune că a DEBLOCAT procesul de REDOBÂNDIRE a cetățeniei române pentru basarabeni. Totuși, ANC a adăugat două CONDIȚII, care ar putea să facă inoperabilă soluția găsită Epoch Times Romania


Autoritatea Națională pentru Cetățenie (ANC) de la București a deblocat procesul de redobândire a cetățeniei române, devenind posibilă depunerea cererilor prin mandatar cu procură, soluție propusă de parlamentarul român Matei Dobrovie.

În contextul pandemiei de coronavirus, etnicii români din R. Moldova sau Ucraina nu se pot deplasa personal în România, având în vedere restricțiile și carantina, pentru a-și depune cererile la ANC, și nu pot face acest lucru nici la consulatele din Bălți, Cahul și Chișinău, care au suspendat temporar aceste activități.

„În răspunsul ANC la adresa mea, președinta Autorității recunoaște ce i-am spus de la început - că actuala pandemie reprezintă un motiv temeinic justificat. Astfel, cererea de redobândire a cetățeniei poate fi depusă personal sau mandatar, cu procură specială și autentică la sediul ANC, fiind însoțită de acte care dovedesc îndeplinirea condițiilor prevăzute de prezenta lege”, spune Dobrovie.

ANC va permite depunerea actelor prin mandatar, cu procură specială, dar a introdus două condiții, care ar putea bloca complet procesul de redobândire a cetățeniei.

„ANC a adăugat două condiții restrictive la art.13, care riscă să facă inoperabilă această soluție și să blocheze din nou complet procesul de redobândire a cetățeniei: decretarea stării de urgență în țara de domiciliu/reședință a petentului și reprezentanța diplomatică din acea țară să aibă activitatea suspendată. Termenul stare de urgență e limitativ, pentru că în R. Moldova e stare de urgență în sănătate publică, dar în Rusia e stare de alertă, în timp ce în Ucraina e carantină adaptivă până la 31 august 2020, de exemplu.

Și a doua condiție este problematică, pentru că la consulatele și Ambasada României din R. Moldova, de exemplu, au fost reluate unele servicii consulare, dar nu cele legate de înregistrarea cererilor de redobândirea cetățeniei, depunerea jurământului etc. Cu alte cuvinte, reprezentanța diplomatică și oficiile consulare nu au activitatea suspendată, funcționează, dar nu pentru serviciile legate de cetățenie.

De asemenea, reprogramarea automată a tuturor celor care au depus cereri în perioada martie-mai, fără a-i întreba dacă se pot prezenta la ANC sau nu, riscă să blocheze de tot activitatea instituției în materie de redobândire a cetățeniei, pentru că restricțiile de circulație și de intrare în România pentru petenți sunt în continuare în vigoare, iar aceștia nu se pot deplasa”, a avertizat Matei Dobrovie.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md