15:29:31 19.04.2024
Stiri

DOC // ROLUL lui Dodon în schemele de la „Metalferos”: Legile de la ministerul condus de actualul președinte și nașul său care a fost directorul financiar al companiei în toți acești ani

Actualitate 21.08.2020 12:56 Vizualizări3408 Autor: Ziarul National
DOC // ROLUL lui Dodon în schemele de la „Metalferos”: Legile de la ministerul condus de actualul președinte și nașul său care a fost directorul financiar al companiei în toți acești ani Agora


Monopolul de pe piața metalelor din R. Moldova ar fi devenit posibil după niște modificări ale legislației, efectuate în perioada anilor 2006 - 2007 la inițiativa Ministerulului Economiei şi Comerțului, condus pe atunci de către actualul preşedinte Igor Dodon. Totodată, în toți anii în care compania ar fi fost delapidată, director financiar al S.A. „Metalferos” era naşul de cununie al lui Igor Dodon, Sergiu Catană.

Declarațiile îi aparțin deputatului Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Lilian Carp, care a depus o sesizare la Procuratura Generală pentru a afla dacă procurorii iau în calcul și aceste date în cadrul investigațiilor pe care le efectuează în dosarul „Metalferos”.

„Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a afirmat într-o conferință de presă că statul a fost prejudiciat cu 1,2 miliarde de lei prin intermediul întreprinderii „Metalferos” şi al mai multor companii private nerezidente, controlate de Vlad Pahotniuc. Nimic nou sub soare, toată lumea ştie că Plahotniuc a fost implicat la „Metalferos” încă din timpul guvernării comuniste şi a făcut aceste hoții fiind ajutat de funcționarii corupți de la Ministerul Economiei. Monopolul în acest domeniu a fost posibil în urma unor modificări ale cadrului normativ în anul 2006 - 2007, promotor al acestora fiind Ministerul Economiei şi Comerțului, condus pe atunci de către actualul preşedinte Igor Dodon, iar director financiar al S.A. „Metalferos” în toată aceasta perioadă a fost însuşi nănaşul de cununie al lui Igor Dodon, Sergiu Catană”, și-a motivat Carp scrisoarea trimisă la procuratură.

Astfel, deputatul vrea să afle dacă în cadrul urmării penale s-a analizat rolul factorilor de decize ai Ministerului Ecommiei şi Comerțului din perioada lansării monopolului „Metalaferos”, dacă a fost sau urmează a fi dată o apreciere cât de judicioase, argumentate au fost politicile promovate de conducerea Ministerului Economiei şi Comerțului sub conducerea lui Igor Dodon şi dacă aceste decizii au reprezentat interesul statului, dată fiind monopolizarea imediată a pieței metalelor, cu delapidări de proporții ce au urmat timp de peste un deceniu.

De asemenea, Lilian Carp vrea să afle dacă a fost sau urmează a fi audiat ex-ministrul Economiei, Igor Dodon, și care sunt măsurile întreprinse de către organele procuraturii în vederea recuperării prejudiciului cauzat bugetului public naţional.

Amintim că procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a declarat joi, 20 august, într-o conferință de presă, că schemele care au fost aplicate timp de mulți ani la SA „Matalferos” ar fi adus bugetului de stat prejudicii de 1,2 miliarde de lei, bani care ar fi ajuns pe conturile unor companii nerezidente al cărui beneficiar ar fi fost fostul lider al democraților, Vladimir Plahotniuc.

În prezent, 16 persoane sunt cercetate penal în cadrul dosarului care vizează SA „Metalferos”.




Stiri relevante
Top stiri

Actualitate
Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md