(video) „Nu am obținut nimic, însă dăm răgaz guvernului să găsească soluții.” Agricultorii renunță temporar la proteste

photo_2020-07-27_11-25-51-2_09158300
Foto: evenimente.md

Agricultorii care au protestat mai multe zile la Chișinău au anunțat astăzi că renunță la proteste și că au luat decizia de a crea o confederație care să apere interesele agricultorilor mici și mijlocii.

În cadrul unei conferințe susținute de agricultori, aceștia au declarat că renunță la proteste pentru că: „Timpul ne presează, ne ducem să prelucrăm pământul, dar ne vom reîntoarce”.

„Nu am obținut nimic, însă dăm răgaz guvernului să găsească soluții. Dacă nu, vom fi aici de mii de ori mai mulți”, menționează aceștia.

Agricultorii au adăugat totodată următoarele: „Nu suntem noi cerșetori așa cum ne-au acuzat guvernanții, nu stăm cu mâna întinsă. Suntem oameni care știm să muncim, știm să riscăm. Suntem oameni care cu propriile puteri au lucrat mult timp în străinătate și au investit. Noi nu cerem banii statului, noi cerem banii noștri. Noi dorim să dezvoltăm satele, pentru că ele în mare parte sunt moarte”.

În urma protestelor derulate, agricultorii au cerut declararea stării excepționale în agricultură, scutirea de la plata impozitelor salariale pe venit și funciar, identificarea resurselor financiare pentru acoperirea cheltuielilor de procurare a semințelor, acoperirea pagubelor financiare cauzate de calamitățile naturale asupra recoltei anului 2020, dar și explicații publice de la Ministrul Agriculturii privind inactivitatea sistemelor antigrindină.

Guvernul le-a promis creșterea cu de la 500 de lei până la 1 500 de lei a compensațiilor pentru fiecare hectar de grâne afectat de secetă. Agricultorii s-au declarat nemulțumiți de această sumă și au cerut 3 000 de lei.

Totodată, președintele Igor Dodon a declarat astăzi că blocarea străzilor cu tractoarele nu este o soluție pentru situația dezastruoasă din agricultură. Potrivit șefului statului, este o premieră în toți cei 30 de ani de independență când a fost acordat un astfel de ajutor agricultorilor.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente