Magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, solicită CSM asigurarea protecției profesionale a judecătorilor după acuzațiile procurorului general

Ilie Gulca
21/08/2020

Magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, au solicitat, joi, Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să le asigure independența și protecția profesională, apărarea prestigiului justiției și reputației judecătorilor. Demersul acestora a fost făcut după ce procurorul general Alexandr Stoianoglo a denunțat joi influența lui Vladimir Plahotniuc asupra sistemului judecătoresc atât în dosarul Metalferos, cât și la examinarea altor cazuri de rezonanță.

„Judecătorii Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, își exprimă îngrijorarea și intoleranța față de incriminările și trimiterile inacceptabile făcute de domnul Alexandr Stoianoglo [...] la adresa sistemului judecătoresc per ansamblu și, în special, la adresa judecătorilor care activează în sediul Ciocana. Pe această cale, își exprimă atitudinea total reprobabilă față de imixtiunile procuraturii în sistemul judecătoresc”, se menționează într-o declarație a acestora.

Judecătorii consideră că declarațiile procurorului general despre emiterea unor hotărâri ilegale, despre blocajele în activitatea organului de urmărire penală și despre emiterea deciziilor contrare principiului independenței și servirea intereselor politice au fost de natură să lezeze în mod direct independența judecătorilor și a justiției.

„Orice ingerință în actul de justiție și, mai mult, orice intimidare a judecătorilor este anticonstituțională și total inacceptabilă într-un stat democratic”, subliniază sursa citată.           

Procurorul General a acuzat joi că judecătorii tergiversează examinarea demersurilor procurorilor la efectuarea perchezițiilor în cazul Metalferos.

De asemenea, Stoianoglo a afirmat că instanța de fond și cea de apel, în același caz, nu au ținut cont nici de gravitatea infracțiunilor incriminate, nici de rezonanța cazului, nici de circumstanțele care ar putea să determine persoanele să împiedice urmărirea penală și posibilitatea eschivării lor de răspunderea penală.

Ilie Gulca
21/08/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii